Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Roswell Rudd


Roswell Rudd, de man die de hele geschiedenis van de jazztrombone speelde, van Kid Ory tot free en verder, overleed op 21 december 2017. Vier jaar had hij tegen kanker geknokt; hij werd 82.

Roswell Hopkins Rudd jr. werd in Sharon, CT geboren in een muzikaal gezin: beide ouders waren amateurmuzikanten. Op school kreeg hij hoorn- en zangles en als middelbare scholier maakte hij zijn eerste plaatopnamen met een dixielandbandje, Eli's Chosen Six. Zijn grote idool was Tricky Sam Nanton van de Ellington-band. Midden jaren vijftig werkte hij met de goden van de New Yorkse classic jazz scene: Edmond Hall, Eddie Condon, Wild Bill Davison.

Via Herbie Nichols en Steve Lacy, die destijds eveneens actief waren in de traditionele jazz, kwam Rudd in de jaren zestig in de free jazz terecht. Sommigen zullen zich zijn feestelijke optreden met saxofonist Archie Shepp in de Rotterdamse Doelen herinneren, in 1967. De trombonist moest evenwel vaststellen dat gunstige kritieken en DownBeat-prijzen geen belegd brood garandeerden en nam tal van buitenmuzikale klussen aan om het hoofd boven water te houden. Maar ook werk als assistent van Alan Lomax en als muziekdocent.

In de jaren negentig begon Roswell Rudd weer traditionele jazz te spelen, naast zijn overige projecten. Zijn laatste album, 'Embrace', kwam in november uit.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.