Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik / Nieuws / Jazztube
Lenine te gast bij uitreiking Buma Boy Edgar Prijs aan Martin Fondse


De gelauwerde Braziliaanse singer-songwriter Lenine zal een gastoptreden geven op de door Martin Fondse samengestelde concertavond op 6 december in het Bimhuis. Fondse krijgt die avond de Buma Boy Edgar Prijs uitgereikt, de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

In 2013 ging Lenine een samenwerking aan met het Martin Fondse Orchestra (MFO) onder de naam 'The Bridge'. De titel van dit project verwijst naar de historische relatie tussen Brazilië en Nederland en de symboliek van de brug als verbinding. Het project van Lenine en MFO duurt al meer dan vier jaar en bracht hen wereldwijd op toonaangevende podia. In juli 2017 werd hun dvd/cd 'The Bridge, Live At Bimhuis' onderscheiden met twee Prêmio da Música Brasileira (de Braziliaanse Grammy) in de categorieën Best Album en Best Singer (Lenine).

De overige artiesten die op 6 december het podium delen met pianist, componist en arrangeur Martin Fondse zijn: Claudio Puntin, Eric Vloeimans, Dirk Peter Kölsch, Eric van der Westen, Mete Erker, Morris Kliphuis , Remy van Kesteren, Sanne Rambags, Anna Serierse, Jörg Brinkmann, Annie Tangberg en Kees van Kooten. Fondse ontvangt de Buma Boy Edgar Prijs 2017 uit handen van Wim Vos. De presentatie van de avond is in handen van Vera Vingerhoeds.

Speciaal voor zijn Buma Boy Edgar Prijs Tournee in 2018 componeert Martin Fondse de nieuwe suite Card Games. Op 6 december zal voor het eerst het stuk 'Hearts' uit deze suite te horen zijn.

VPRO Vrije Geluiden zal verslag van de avond doen op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl.

Martin Fondse (1967) speelt piano en vibrandoneon (de barokke versie van de melodica) en geniet daarnaast bekendheid als componist en arrangeur van jazz en hedendaagse muziek. Hij heeft een voorkeur voor grote bezettingen en vormde diverse eigen ensembles, zoals het Martin Fondse Oktemble, de Groove Troopers en het Starvinsky Orkestar (later het Martin Fondse Orchestra of MFO). Fondse speelt veelal eigen composities, variërend van solostukken tot werken voor symfonieorkest. Zijn muzikale speelveld reikt van cartoonachtige muziek en traditioneel bigbandrepertoire tot muziek met invloeden uit diverse windstreken, moderne dansmuziek en klassieke muziek. Kenmerkend is de eigen, narratieve en humoristische stijl. In zijn eigen ensembles figureren vaak jonge talenten naast ervaren krachten. Hij ontving (inter)nationale onderscheidingen voor zijn orkestraal werk en zijn filmmuziek.

Uit het juryrapport: "Martin Fondse verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene, om zijn talrijke ensembles, zijn composities en arrangementen, de bijdragen aan film en theater en voor zijn rol als motivator, inspirator en mentor voor talloze jonge musici en bezettingen."

Foto: Tami Toledo Matuoka

In de Jazztube hierboven zie en hoor je Lenine en het Martin Fondse Orchestra met 'The Bridge', live op Moers 2013.

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 20.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.