Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Muhal Richard Abrams


Op 29 oktober is in Manhattan, New York pianist Muhal Richard Abrams overleden. Hij werd 87 jaar oud.

Na zijn studie aan het Chicago Musical College startte in 1948 zijn professionele carrière in de moderne jazzmuziek. Hij speelde alras met de toenmalige hardbop-musici als Gene Ammons, Eddie Lockjaw Davis, Johnny Griffin, Clark Terry, Max Roach, Dexter Gordon en Kenny Dorham. Hij zat een korte periode in het orkest van Woody Herman en begeleidde de vocal group Lambert, Hendricks & Ross.

In het begin van de zestiger jaren besluit hij de mainstream jazz achter zich te laten en richtte hij zich op de progressieve en min of meer 'free' stroming in de jazz. Hij formeerde The Experimental Band, hetgeen enkele jaren later resulteerde in de oprichting van de AACM, Association for the Advancement of Creative Musicians. De focus van de AACM was in het bijzonder gericht op de presentatie van eigentijdse originele muziek, het formeren van diverse formaties en het coachen van talentvolle jonge musici. Veel AACM-leden waren zeer belangrijke en invloedrijke musici in de avant-garde jazzscene van de jaren zestig, zoals Anthony Braxton, Jack DeJohnette, Chico Freeman en het Art Ensemble Of Chicago. Op de labels Delmark, Black Saint, Soul Note en India Navigation was de muziek te horen.

In 1967 verschijnt Abrams' eerste plaatopname onder eigen naam op het Delmark-label. De titel is 'Levels And Degrees On Light' en onder meer de saxofonisten Anthony Braxton en Maurice McIntyre nemen er aan deel. In die periode blijft Abrams toch ook nog spelen met bop-georiënteerde musici als Eddie Harris en Dexter Gordon.

In de zeventiger jaren vestigt hij zich in New York, waar hij prominent aanwezig is in de 'loft jazz'-scene. Hij schrijft zelfs een klassiek strijkkwartet, String Quartet No. 2, dat is uitgevoerd door het Kronos Quartet. Nadien neemt hij veel platen op. Vooral op het label Black Saint. Hij toert dan met en in diverse formaties door de VS, Canada en Europa. In 1990 wint hij de Deense Jazzpar Prize. In 1997 ontvangt hij de Foundation for Contemporary Arts Grants to Artists Award en in 2010 de Lifetime Achievement Award.

Ook als sideman is Abrams op een grote hoeveelheid plaatopnamen te beluisteren, onder meer bij Anthony Braxton, Eddie Harris, Creative Construction Company, Art Ensemble Of Chicago, Chico Freeman, Woody Shaw en Roscoe Mitchell. Hoewel Abrams tot de avant-garde musici behoorde, schroomde hij niet in de vrije improvisaties boogiewoogie, bebop en hardbop-elementen aan zijn spel toe te voegen.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Jacques Los, 9.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.