Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Festival Jazz International Rotterdam

vrijdag 27 oktober 2017, LantarenVenster, Rotterdam

Onder de titel 'The Nordic' legde de laatste editie van het Festival Jazz International Rotterdam de nadruk op Scandinavische jazz. Daarnaast waren er echter ook andere acts, waaronder op vrijdag twee van eigen bodem, te horen. Helaas waren wij alleen op de vrijdag present en kunnen we ook louter op deze dag terugblikken.

Een kenmerkend onderdeel van Koeniverse3, het vehicle van Koen Schalkwijk, is de Wurlitzer-piano van deze laatstgenoemde. Het instrument, dat door de Rudolph Wurlitzer Company werd gebouwd tussen 1955 en 1982, vormt de ruggengraat van het geluid van dit trio, hier aangevuld met Joris Roelofs op basklarinet. Het direct herkenbare geluid van de Wurlitzer met die lichte echo geeft de muziek iets surrealistisch en kleurt mooi bij Roelofs' basklarinet. Op sommige momenten, als Schalkwijk echt loos gaat, heeft het geluid van die Wurlitzer overigens ook wel wat weg van een elektrische gitaar. Het kwartet grossiert verder in pakkende melodieën, lyrische lijnen en lekkere grooves. Een prima start dus van dit festival.

Ellen Andrea Wang begint zo onderhand een gevestigde naam te worden in het Noorse. Ze zit in Pixel, het kwintet van trompettist Matthias Eick -
waarover straks meer - en heeft haar eigen trio. Wang is niet alleen een van de weinige vrouwelijke bassisten, maar combineert dat ook nog eens door op te treden als zangeres. In haar optredens en op haar laatste album met het trio, 'Blank Out', vermengt ze op succesvolle wijze jazz met pop en strakke composities met vrije improvisatie. Daarbij is ze een uitstekende zangeres met een mooie, warme lyrische stem. Voeg daarbij persoonlijke liedjes als 'Heaven' en 'Electric' en het feest is compleet.

Bijzonder is ook het trio Lijbaart/Stadhouders/Rambags, dat hier reeds eerder voorbijkwam met hun debuutalbum 'Under The Surface'. Bijzonder aan dit trio blijft de muzikale benadering. Zoals slagwerker Joost Lijbaart het uitdrukt zijn de stukken niet meer dan schetsen. Verkenningen die vooraf gaan aan uitgewerkte stukken. Dat onaffe is tegelijkertijd het aantrekkelijke. Bijzonder daarin is de rol van Sanne Rambags, die als ware instrumentalist met haar stem aan het groepsgeluid bijdraagt. Ze zucht, imiteert de wind, kraait, krijst en neuriet - alles met grote passie en overredingskracht. Als de oerzang die er was voordat de mens de taal kreeg om er een boodschap mee over te brengen. Het levert in combinatie met Bram Stadhouders' gitaar en Lijbaarts creatieve percussiespel menig prachtig moment op. Een hoogtepunt is 'Sbylla', een schets van Rambags waarvoor ze haar inspiratie haalde uit Noorwegen. Dat ze dat hier kan uitvoeren, op dit festival waarin Scandinavië centraal staat, raakt haar duidelijk en leidt tot een intens gevoelige uitvoering.

De hoofdact op deze vrijdag is het kwintet van trompettist Mathias Eick. Veel stukken van het album 'Midwest', dat in 2015 verscheen bij ECM, naast nieuw materiaal. Eick ontdekte tijdens een reis door de Verenigde Staten dat er meer overeenkomsten zijn tussen de Midwest en zijn eigen Noorwegen dan hij aanvankelijk dacht, al was het maar vanwege het grote aantal kolonisten dat een eeuw geleden naar de VS trok. Met 'At Sea' brengt hij een prachtige ode aan die kolonisten. Eick is - en daar getuigt ook 'Hem' van, dat een ode genoemd kan worden aan het Noorse gehucht waar hij opgroeide – een verhalenverteller. Muzikale verhalen die zich vastzetten in je hoofd, verhalen voorzien van prachtige melodieën. Met zijn kwintet weet hij daarmee de gemoederen dan ook flink in beroering te brengen. We zien alvast uit naar het nieuwe album dat voor april volgend jaar op de rol staat.

Klik hier voor foto's van dit festival door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 7.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.