Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Bulliphant - 'Hightailing' (Creative Sources, 2017)


Wat is uw associatie met een Bulliphant? Een prehistorische voorvader van de olifant. Drie keer zo groot en eens zo sterk? Wil ik u verklappen dat het een jazzkwintet betreft? Heus waar. Alhoewel, in de eerste maten van het titelstuk meen ik toch echt zo'n zwaargewicht te ontwaren. Maar reeds in 'Jungle Dew' worden rustgevendere klanken ons deel en trakteren de beiden blazers van dienst, Bart Maris op koper en Ruben Verbruggen op rieten, ons op zoetgevooisde klanken. Weldadig als de dauw. En ach, wat klinkt Verbruggen heerlijk klagelijk in 'Mud Puddle', terwijl Thijs Troch in 'Echolocation Error' de meest vreemde geluiden uit zijn elektronicakastje purt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar het meest opvallende aan 'Hightailing', want zo heet dit in De Singer (Rijkevorsel) opgenomen album, is wellicht wel de afwisseling die het kwintet, dat naast bovengenoemde musici bestaat uit bassist Gonçalo Almeida en percussionist Friso van Wijck, in de twaalf, vaak zeer korte nummers weet te stoppen. Nummers die voor een groot deel uit de koker van Verbruggen komen, hij blijkt een rascomponist.

Zo hectisch en chaotisch als 'Musth And Aggression' klinkt, zo uitgebalanceerd en integogen klinkt 'Too Much Nectar (The Way Of Zen - Part 1)'. Het lijken wel nummers van twee verschillende albums. Een van de hoogtepunten op het album is 'Long Distance Migration'. Met name vanwege het duospel van Verbruggen en Maris op een stuwend ritme van Almeida en Van Wijck. Een verhoudingsgewijs lang stuk waarin dit kwintet laat horen hoe je samenspel naar een hoger niveau kunt tillen.

Dat samenspel komt ook mooi tot uiting op een aantal andere plaatsen. Bijvoorbeeld in het duet met Verbruggen, hier op altsax, en Almeida in het slechts anderhalve minuut durende 'Hibernation Take Off'. Sierlijk dansen de twee om elkaar heen. Of het duo tussen Verbruggen en Troch, al even ingetogen en poëtisch in 'To Balance A Frantic Look'. Of juist helemaal niet ingetogen in 'Female Reward', waar de musici op heftig slagwerk van Van Wijck over elkaar heen buitelen.

Klik hier om het album te beluisteren.

In de Jazztube hierboven zie Bulliphant in concert op 9 mei 2016 tijdens City Art Rotterdam.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 7.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.