Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws / Jazztube
Willem Breuker Stichting kondigt nieuwe muziekprijs aan


Op zaterdag 4 november 2017 zal in het Bimhuis te Amsterdam de uitreiking van een nieuwe muziekprijs plaatsvinden: de Willem Breuker Prijs. Deze tweejaarlijkse prijs is bestemd voor iemand in wiens of wier werk de karakteristieke eigenschappen van het oeuvre van Willem Breuker nadrukkelijk naar voren komen. De gelauwerde krijgt een bedrag van €15.000 en een plastiek van Wim T. Schippers.

Willem Breuker (1944-2010) was de oprichter van het Willem Breuker Kollektief. Hij was componist, saxofonist en klarinettist in dit orkest dat 35 jaar lang over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van een platenmaatschappij en organiseerde decennialang de Klap op de Vuurpijl, het jaarlijkse festival voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek. Breuker stelde zijn platenlabel BV HAAST open voor alle soorten muziek die hij serieus nam, maar waarvoor commerciële labels geen interesse toonden.

Vrijheid, eigenheid en open geest waren voor hem vanzelfsprekend, net als zijn hartelijke brutaliteit in maatschappelijke en cultuurpolitieke zaken. Breukers brede interesse voor muziek valt niet in een hokje in te delen. Het moest "mensenmuziek" zijn, zoals hij het noemde.

Binnenkort wordt de naam van de eerste laureaat bekendgemaakt.

Foto: Cees van de Ven

In de Jazztube hierboven een portret van Willem Breuker uit 2000 door Netty van Hoorn voor het tv-programma 'Het Uur van de Wolf' (VPRO).

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 10.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.