Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
AVA - 'Music From An Imaginary Land' (TryTone, 2017)

Opname: 4 maart 2016

Tot mijn verbazing kan ik ook een beetje toveren. Wist ik ook niet, hoor. Want het debuut van AVA, twee jaar geleden op het eerste Jazz te Gast festival in Zuidhorn, omschreef ik op deze plek als "een soort vrije volksmuziek uit een imaginair land, ergens op de as Italië-Turkije-Iran". Ik voorspelde ook dat AVA tijdens de derde set van de dag, op het gazon van Villa Onder de Beuk, een echt bandje zou zijn geworden. En voilà: hier presenteert een echt bandje zijn eerste, allerminst imaginaire cd.

De titel, 'Music From An Imaginary Land', dekt de lading dus. Want de acht composities, op twee na van de hand van baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo, zijn evenzovele danswijsjes op oneven, hobbelige ritmen. Gebeten door spinnen, sidderalen of wie weet welke fabeldieren, voeren de bewoners van het bedoelde land dansen uit zoals die opgetekend zijn in een verloren gewaand protocollenboek. 'Kancik Dance', het eerste nummer, begint lieflijk, met de lokkende kokette contrabas van Esat Ekincioglu. Maar al snel krijgen we een verrassingsaanval van slagwerker Seyed Pouriya Jaberi en de bariton van Doronzo voor onze kiezen en eindigt het stuk in een woeste dans. Een soortgelijk procedé wordt toegepast in 'Allèst Allèst', de tweede selectie, zodat je je in de derde compositie, 'Pisman' (vraag me niet naar de betekenis van de titels), schrap zet voor de coup de grâce. Die vervolgens uitblijft. Ook weer schrikken dus.

Doronzo kan afdalen tot in de catacomben van zijn instrument, daar waar de kwartsen knersen en het hellevuur woedt. Maar hij legt een voorkeur aan de dag voor de hogere gebieden van zijn sax, daar waar de toeter zich op het terrein van de tenor waagt. Wijlen Charles Davis is het enige historische voorbeeld dat ik hier in de gauwigheid zou kunnen bedenken.

Jaberi bedient zich van daf, kozeh en jivar, platte en kruiktrommels en elk instrument geeft een eigen karakter aan de stukken. Het zijn evenzovele stemmen. Speciale vermelding verdient 'Borders', een wonderschoon grenzeloos duet van baritonsax en gestreken contrabas.

Zo, en nu alleen nog even die vervelende oorlog in Syrië uit de weg ruimen, zodat iedereen in de regio weer gewoon zijn dansjes kan dansen.

In de Jazztube hierboven zie je een live-uitvoering van 'Allèst Allèst', opgenomen in TivoliVredenburg, Utrecht op 19 mei 2017.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 15.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.