Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
John Abercrombie


Op 22 augustus overleed in New York op 72-jarige leeftijd de Amerikaanse gitarist John Abercrombie.

Op jonge leeftijd leerde hij gitaar spelen. Zijn muzikale interesse ging vooral uit naar de rockmuziek. Met name Chuck Berry was voor hem een inspiratiebron. Dat duurde echter niet al te lang, want hij werd gegrepen door de jazz. Vooral gitarist Barney Kessel was een groot voorbeeld voor hem.

Na zijn studie aan het Berklee College of Music speelde hij eind jaren zestig en begin jaren zeventig in diverse jazzformaties en werd hij een veelgevraagde sessiemuzikant. Hij maakte toen onder meer platen met drummer Billy Cobham. Als leider kreeg hij vooral van het label ECM de ruimte om albums op te nemen.

Zijn debuutplaat onder eigen naam verscheen in 1975: 'Timeless', met Jan Hammer op keyboards en Jack DeJohnette op drums. Een zeer succesvolle muzikale carrière neemt dan een aanvang. Met talloze gerenommeerde musici, zoals trompettist Kenny Wheeler, saxofonisten Charles Lloyd, Mike Brecker en Gato Barbieri, bassist Dave Holland, pianist Paul Bley en drummer Billy Cobham, neemt hij albums op en maakt hij wereldtournees.

Abercrombie's inspiratie vloeide voort uit de avant-garde improvisatie, de jazztraditie en de rockmuziek. Zijn lyrische, melodieuze speelwijze werd immer gehandhaafd. In een latere periode experimenteerde hij ook met elektronische muziek.

Na decennialang te zijn meegegaan in de slipstream van de eigentijdse stromingen concludeerde hij in 2014: "You don't have to find new and exciting types of music to play." En hij voegde daaraan toe: "That stuff just happens when your attitude is really good, when you approach things with an open mind." En dat kan Abercrombie niet ontzegd worden.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Jacques Los, 31.8.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.