Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Bill Frisell & Thomas Morgan - 'Small Town' (ECM, 2017)

Opname: maart 2016

Die subtiele eerste noten in Paul Motians 'It Should Happened A Long Time Ago', tekenen Bill Frisell ten voeten uit. In die paar noten zit een volledige muzikale wereld. Thomas Morgan, zijn partner op contrabas tijdens een concert in de roemruchte Village Vanguard, doet er niets voor onder. En bekijk de foto op de achterkant van het boekje en je ontdekt het geheim: twee gewone mannen in warme jassen, de eenvoud druipt eraf. Het viel ook weer onlangs op toen we Frisell mochten aanschouwen op Jazz Middelheim: sterallures zijn de man totaal vreemd. Wat telt is het overbrengen van sfeer, het vertellen van een muzikaal verhaal als in 'It Should Happened A Long Time Ago', nostalgie ademend.

Of Lee Konitz' 'Subconscious Lee'. Morgan zorgt hier voor een onnadrukkelijk maar zeer sfeervol ritmisch patroon, waar Frisell met zijn heldere, kleurrijke gitaarspel als het ware omheen danst. Tot de heren de rollen omdraaien en Morgan een gloedvolle solo neerzet. En wat een oog voor detail hebben deze heren. Niets gaat er verloren.

Frisell is de afgelopen jaren vooral actief geweest met afstoffen van Amerikaanse klassiekers. Dat doet hij met verve en we zouden bijna vergeten dat de man inmiddels ook genoeg eigen stukken heeft toegevoegd aan de canon. Twee van die stukken, 'Song For Andrew No. 1' en 'Small Town' vinden we op dit album. Beide zijn het delicate, contemplatieve stukken op het snijvlak van jazz en americana. Frisells roots in Denver, Colorado zijn erin terug te horen. De Chicago blues, de jazz, de surfmuziek, de Engelse rock van de jaren 60. Al die muziek waar hij mee opgroeide heeft er een plaats in gekregen. Het kenmerkt tevens de keuze van zijn covers. We noemden reeds Paul Motian en Lee Konitz, musici waar Frisell ook mee samenwerkte, maar dit album bevat ook covers van 'What A Party', dat we kennen in de uitvoering van Fats Domino, 'Wildwood Flower', dat gezongen werd door The Carter Family, en van 'Goldfinger'. Bijzonder daarbij is dat het eigenlijk niet uitmaakt welke stukken worden gekozen; in de handen van deze heren lukt alles.

In de Jazztube hierboven Bill Frisell en Thomas Morgan live op het Festival International de Jazz de Montréal, 2 juli jongstleden. Ze interpreteren de Monk-klassieker 'Misterioso'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 27.8.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.