Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazzradio
Een perfecte symbiose

Ivo Perelman & Matthew Shipp, zaterdag 20 mei 2017, Bimhuis, Amsterdam

Saxofonist Ivo Perelman en pianist Matthew Shipp werken inmiddels zo'n 25 jaar samen. Als onderdeel van grotere bezettingen, maar ook regelmatig als duo. De gigantische stroom albums die Leo Records van de twee uitbrengt en waarvan er een aantal in deze kolommen is besproken, zijn hier de fysieke getuigen van. Optreden in onze lage landen doen ze minder. Met name Perelman verlaat New York niet graag. Dat ze nu samen in het Bimhuis staan, mag dan ook bijzonder heten.

Want hoe bijzonder die albums ook zijn, er gaat niets boven de twee hun kunsten niet alleen te horen maar ook te zien verrichten. Meer nog dan op de albums valt dan ook op hoe ongelofelijk goed die twee op elkaar zijn ingespeeld. Elkaar aankijken hoeft daarbij blijkbaar niet meer, aanvoelen is genoeg. Een scène in de tweede set maakt het mooi duidelijk. Het geluid gelijkt nog het meest op een stel kwetterende vogels, maar de hoge noten van Perelman op zijn tenorsax en die van Shipp op de piano vallen hier zo perfect samen dat vrijwel niet meer te onderscheiden is wie nu eigenlijk wat doet. Op deze momenten zijn de twee één en creëren ze tezamen een wonderlijk spectrum aan kleurrijke klanken. Wat het nog extra bijzonder maakt is dat er geen noot van dit concert op papier staat; het is allemaal pure improvisatie wat hier klinkt.

In twee enerverende sets neemt het duo ons mee op een extatische trip, waarin ze grenzeloze energie koppelen aan een van spontaniteit bol staande muzikaliteit. Shipp hamert als een bezetene op zijn toetsen, menig slagwerker naar de kroon stekend, terwijl Perelman de ene uitzinnige notensliert na de andere produceert. Als luisteraar val je van de ene verbazing in de andere. En dat terwijl alles erop wijst dat de beide heren slechts bezig zijn met de zoveelste aflevering uit een dik boek, dat zo te horen nog lang niet uit is. Laten we het in ieder geval hopen.

Het concert is er terug te horen via Bimhuis Radio:Klik hier voor foto's van het concert van Ivo Perelman & Matthew Shipp op 17 mei 2017 in L'Archiduc, Brussel door Hans van der Linden.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 29.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.