Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Muziektheater / Concert / Jazztube
Een soort moderne jukebox

'The Blogpera' door Jens Maurits Orchestra, vrijdag 28 april 2017, De Singel, Antwerpen

Eerder dit jaar besteedden we in deze kolommen aandacht aan 'They Do It For A Reason', een album van het Jens Maurits Orchestra, het geesteskind van drummer Jens Maurits Bouttery, met daarin een belangrijke plaats voor Jean-Godefroy, een karakter gebaseerd op het werk van Robin Dunbar, een antropoloog en evolutionair psycholoog. Diezelfde Jean-Godefroy speelt een rol in 'The Blogpera', die in 2015 tijdens de Ruhrtriennale in première ging en nu geprogrammeerd staat als onderdeel van Opera21, een festival in Vlaanderen dat aandacht besteed aan muziektheater en opera.

'The Blogpera' is een soort moderne jukebox. Rechts achter op het podium staat een zuil met een computermuis. Het publiek wordt gevraagd na ieder muziekstuk, waarna een pauzemuziekje klinkt, een keuze te maken voor het volgende stuk. Die stukken hebben met elkaar gemeen dat ze gaan over de diverse fases in de evolutie van de mens en de rol die muziek hierin speelde. Een van die stukken is 'The Adventures Of Jean-Godefroy', dat handelt over een kereltje uit lang vervlogen tijden, Jean-Godefroy, dat gek is op onrijp fruit. Hij stikt dan ook al dansend in een stukje appel. Eeuwen later, zo zingt Bouttery, verzamelen mensen zich nog steeds onder de boom om zijn dood te herdenken. Verderop zal pianist Dorian Durmont ons overigens in 'Choke' nog vertellen dat alleen mensen kunnen stikken in eten. Door de gevolgen van de bouw van ons strottehoofd en ons vermogen tot spraak. Het is maar dat u het weet.

Enigszins absurdistisch is het dus wel wat Bouttery hier met zijn Orchestra, dat hier overigens maar uit drie man bestaat, voorschotelt. Het blijkt ook uit het bizarre 'The Spell Of The Rainbow Snake', dat handelt om primitieve veroveringskunst en dat uitmondt in een wel heel bizarre cover van 'When A Man Loves A Woman'. Die Robin Dunbar komt overigens ook nog aan bod. Zijn theoretische beschouwingen zijn door Bouttery verwerkt in een aantal stukken, zoals 'Synchrony' en 'Trance'.

In het laatste stuk verhaalt Dunbar over de functie van muziek in combinatie met trancerituelen. Hoe dit ons in staat stelt contact te maken met het paranormale. Het derde lid, Lucas Kramer, laat intussen al dansend zien hoe trance werkt in de praktijk. Er is niets veranderd: de zoveelste houseparty is op dezelfde principes gebaseerd als wat onze verre voorouders bewoog rond het kampvuur. Die Kramer bedient overigens op andere momenten een bijzonder apparaat, 'La Bestia'. Een voorhistorisch elektronisch opname- en afspeelapparaat, dat bestaat uit een veelvoud van spoelen met tape en dat door Kramer gebruikt wordt om het muzikale universum verder te vervolmaken.

Een muzikaal hoogtepunt is verder het korte 'Birdsong' waarin, het zal u niet verbazen, een vogel met zijn zang centraal staat. Maar Bouttery drumt met hem mee. En doet dat zo verbazingwekkend goed dat je er gewoon vrolijk van wordt. En dat kan nooit kwaad.

In de Jazztube hierboven een uitvoering van 'Birdsong' door Jens Maurits Bouttery.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 5.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.