Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Larry Coryell


Gitarist Larry Coryell, die beschouwd mag worden als een van de grondleggers van de rockjazz, overleed zondag 19 februari 2017 in een hotel in New York. Hij had opgetreden in de Iridium en stierf in zijn slaap. Coryell is 73 geworden.

De in Galveston geboren muzikant groeide op in de buurt van Seattle, waar hij, geïnspireerd door Chuck Berry, gitaar begon te spelen. Een studie Journalistiek beviel uiteindelijk niet en in 1965 begon hij in New York The Free Spirits, met saxofonist Jim Pepper en drummer Bobby Moses. In die groep werden folkrock-, Indiase en free jazzinvloeden gecombineerd, wat volstrekt nieuw was voor die tijd. Hij kreeg daardoor de bijnaam 'the godfather of fusion'.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig werd Coryell een van de meest gevraagde gitaristen in rock, jazz en andere muziekgenres. Gedurende die tijd deed hij mee met diverse sessies met onder anderen Jack Bruce, Jimmy Webb, Miles Davis, Ron Carter, Chet Baker, Charles Mingus, Billy Cobham, Chick Corea en John McLaughlin. De albums die hij in die tijd produceerde werden een mengeling van rock, jazz, Oosterse toonladders en een vrije vorm van improvisatie van klassieke riffs.

Afgelopen jaar ging Coryell door het oog van de naald, toen tijdens een neusoperatie zijn hersenen geraakt werden. De gitarist zweefde een maand tussen leven en dood en moest vervolgens zijn 'vingergeheugen' via eindeloze oefeningen en jamsessies weer terug zien te krijgen. In oktober kwam zijn laatste album uit, 'Barefoot Man: Sanpaku' en in juni staat de release van de lp 'Seven Secrets' gepland, het product van een re├╝nie van zijn succesvolle groep Eleventh House.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 21.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.