Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Al Jarreau


Op zondag 12 februari overleed in Los Angeles, Californië, de Amerikaanse R&B- en jazzzanger Al Jarreau. Afgelopen week werd hij al in het ziekenhuis opgenomen met oververmoeidheids- en uitdrogingsverschijnselen, de tournee waarmee hij bezig was moest hij hierdoor stoppen.

De zanger wordt gezien als een van de meest gevierde jazzzangers en heeft als enige zanger Grammy Awards, de onderscheiding van de Amerikaanse platenindustrie, in drie categorieën: pop, rhythm-and-blues en jazz. Jarreau is bekend geworden door zijn uitzonderlijke en lenige stem, waarmee hij veelvuldig improviseerde en instrumenten imiteerde. Ook zijn scat’s zijn wereldberoemd.

Alwyn Lopez Jarreau werd op 12 maart 1940 in Milwaukee in de noordelijke staat Wisconsin geboren als zoon van een predikant van de zevendedagsadventisten. Hij heeft het gebruik van de menselijke stem tot kunst verheven. Met zijn uitzonderlijke en lenige stem bootste hij instrumenten als gitaar en percussie perfect na. Ook het scatten beheerste hij tot in de perfectie.

Zijn doorbraak kwam in 1977, met zijn live-album 'Look To The Rainbow', waarvoor hij zijn eerste Grammy won. Dat succes werd vier jaar later overtroffen met het album 'Breaking Away'. Jarreau werkte in zijn carrière al samen met grote namen als Herbie Hancock, Jill Scott, George Benson, Marcus Miller, Paul McCartney en het Metropole Orkest. Tot zijn bekendste songs behoren tracks als 'Rondo A La Turk', 'Boogie Down', 'Mornin’', zijn vocale versie van Dave Brubecks 'Take Five' en natuurlijk zijn klassieker 'Roof Garden'.

In een verklaring op de site van de artiest stond onder meer een bedankje aan zijn fans, alsmede een oproep. "To young people everywhere, especially the musicians he was grateful to meet at school workshops, musical competitions, residencies and at concerts. From you, Al asks a favor. Please find any artistic thing that you can do with passion, and do it. With art in your life, you will be a better family member, neighbor, friend, and citizen."

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Maarten van de Ven, 13.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.