Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Jacques Schols


In zijn woonplaats Ede overleed vrijdag 30 december bassist Jacques Schols. De in Delft geboren muzikant werd 81.

Rond de tijd dat Schols naar het Haags conservatorium ging, 1957, werd hij beroeps. Zijn eerste vaste verbintenis had hij met het Zaans Rhythm Quartet (1957-58), waarvan ook drummer Han Bennink deel uitmaakte. Deze groep won de AVRO Jazzcompetitie.

Zijn finest hour beleefde Schols toen hij in 1959 bij de Diamond Five aanmonsterde, de toonaangevende moderne jazzgroep van Nederland. Daarmee werkte hij dagelijks in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade. Tevens speelde hij in de bands van de pianisten Boy Edgar, Louis van Dijk, Frans Elsen en Pia Beck. Hij excelleerde als walking bass-speler, waarbij alle noten aandacht kregen. Dat werkte ook heel goed met meer avontuurlijk ingestelde geesten, zoals rietblazer Eric Dolphy (album 'Last Date', 1964).

Hij speelde al geruime tijd bij The Ramblers toen Schols in 1997 het stokje van leider Marcel Thielemans overnam. Na achttien jaar nam hij zelf als leider afscheid en stond hij zijn plaats af aan drummer Cees Kranenburg jr. Hij bleef evenwel met kleinere combo's werken. De Jacques Schols Combination en het Bourgondisch Combo hadden de laatste zeven jaar zelden een vrij weekend. De cd 'Ik Zei Ja' uit 2014 van die laatste groep bevat de zwanenzang van Jacques Schols.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.