Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Reportage / Concert
De klank als uitgangspunt

Uitreiking Buma Boy Edgarprijs aan Wilbert de Joode, woensdag 7 december 2016, Bimhuis, Amsterdam

Waar de plastiek van Jan Wolkers het komend jaar komt te staan, weet de kersverse winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs, bassist Wilbert de Joode, nog niet - "Ik ben mijn huis al 20 jaar aan het verbouwen" - maar dat hij zal gaan uitproberen hoe het brons klinkt als je er met de strijkstok overheen gaat, is wel zo goed als zeker. Het kenmerkt De Joode, die als musicus vooral geïnteresseerd is in klank. "De klank is altijd het uitgangspunt, de structuur komt dan vanzelf." Het kan het motto zijn voor deze wonderlijke avond waarin De Joode, met een bont gezelschap aan muzikale geestverwanten, ons vergezelt in zijn wereld.

De avond start met een trio waar De Joode reeds langer in speelt, het trio Kaufmann/Gratkowski/De Joode. Nu, vanzelfsprekend, met een bijzonder korte set, waarbij echter wel goed te horen is hoezeer deze drie musici zich bij elkaar thuis voelen. Elkaar aanvoelend, luisterend, spelend op het scherpst van de snede en vol nuance en subtiele kracht. Vooral het tweede deel waarin de klanken van Gratkowki's basklarinet zo mooi samenvallen met De Joode's intense basspel. Het trio dat erop volgt is een primeur. En we mogen hopen dat het hier niet bij blijft. Want tenorsaxofonist Peter van Bergen, drummer Michael Vatcher en De Joode vinden elkaar hier beslist. Van Bergen klinkt opvallend rauw en dynamisch en De Joode krijgt alle kans om woest en ritmisch plukkend zijn bas te geselen, zoals alleen hij dat kan. Het fluisterzachte einde vormt een boeiend contrast.

Na een solo van De Joode waarin hij ons letterlijk het verschil laat horen tussen hoge stilte en lage stilte, één van de bijzonder momenten tijdens deze overvolle avond, is daar het sextet met vijf blazers, Gratkowksi, Van Bergen, Ab Baars, Tobias Delius en Ada Rave en onze bassist. Het eerste deel op klarinet en het tweede op sax. Wie een staaltje powerplay verwacht, komt bedrogen uit. Hier overheerst een kleurenpalet van pastel tonen.

En dan is daar de prijs, die plastiek van Wolkers – een wisseltrofee, een bedrag van € 12.500,- en die avond in het Bimhuis. Waarbij het geheel natuurlijk gevolgd gaat worden door een uitgebreide tournee in het voorjaar van 2017. Op verzoek van De Joode reikt de 98-jarige Jacques Waisvisz hem de prijs uit. Fan van het eerste uur, vriend en als voormalig concertprogrammeur de man die De Joode ooit aan zijn eerste gig hielp. Het is een ontroerend moment. Net zo ontroerend als het dankwoord, waarin De Joode zo graag iedereen recht wil doen die belangrijk voor hem is en ervoor zorgt dat hij als muzikant kan doen wat hij het liefste doet: spelen. Hij vertelt er enthousiast over tegen Vera Vingerhoeds, de host van de avond.

De hoogtepunten van de tweede set zijn het trio van Kaufmann/Rave/Govaert en het Ab Baars Trio Extended. Om met het eerste te beginnen: ook dit trio is een primeur en ook hiervoor geldt: vooral doorgaan, dame en heren, dit smaakt naar meer. De ritmiek van Kaufmann en Govaert past groots bij die meeslepende, melodische patronen van Rave, die ook hier weer alles uit haar tenorsax haalt wat erin zit. En dan is er het Ab Baars Trio, met Martin van Duijnhoven en De Joode en hier aangevuld met de Poolse pianiste Marta Warelis. Welnu, dit is een set waarin alles klopt. Alleen al dat intro waarin de klarinet van Baars zo prachtig samenvalt met De Joode's bas en dan Warelis' zangerige, heldere maar ook zeer ritmische pianospel. Het brengt je op het puntje van je stoel tijdens deze felle en spannende set.

De avond eindigt in een overweldigende climax, als alle muzikanten op het podium plaatsnemen voor een laatste, collectieve improvisatie. En dan is het klaar. Maar niet getreurd. Vanaf 5 februari tourt De Joode met Tobias Delius, Jasper Stadhouders en Onno Govaert, aangevuld met gastsolisten, langs de diverse jazzpodia. Dus ga deze gigant zeker eens aan het werk zien!

Klik hier voor een fotoverslag van deze avond door Cees van de Ven.

Het concert is integraal te beluisteren via Bimhuis Radio, met voorafgaand aan het concert een interview met Wilbert de Joode:

Labels: , , ,

(Ben Taffijn, 13.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.