Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Evenement / Jazztube
Nacht van de Jazz 2016

Margriet Sjoerdsma & Band, Eric van der Westen's Private Time Machine & film 'Tales Of A Traveler', zaterdag 26 november 2016, Paradox & Cinecitta, Tilburg

Margriet Sjoerdsma veroverde Nederland met haar A Tribute to Eva Cassidy. Niet één, maar twee seizoenen coverde zij de covers waarmee de zo tragisch overleden Amerikaanse zangeres beroemd werd. Sjoerdsma boekte dit enorme succes niet door Cassidy te klonen, maar door er een zeer geloofwaardige, eigen draai aan te geven. Met haar warme, natuurlijke stemgeluid en diep inlevingsvermogen wist zij het grote publiek te raken. Na deze hectische periode had Sjoerdsma de behoefte zich terug te trekken om weer zelf liedjes te maken. In haar eentje vertrok ze naar het Noorse Odelien (spreek uit: odéliën). Daar, in een omgeving van overweldigende stilte, ver weg van alle stress en chaos, schreef zij een reeks betoverende songs: 'Songs From Odelien'. Liedjes over liefde, verdriet, loslaten en opnieuw beginnen.

Tijdens haar optreden vertelt ze aanstekelijk hoe het haar afging in alle eenzaamheid en geeft ze een openhartige inkijk in haar zielenroerselen. Ondanks de doorwrochte thematiek zijn haar liedjes origineel en licht en met veel aandacht voor de muzikale entourage gecomponeerd. Het resultaat is niet in de laatste plaats te danken aan de bezieling van de topmuzikanten waarmee ze het podium deelt. Naast haar vaste gitarist Arie Storm en bassist Cord Heineking spelen voor dit project met haar samen Michelle Courtens op cello en Willem van der Krabben op de drums. Deze bezetting maakt het mogelijk om waar nodig klein en intiem te zijn, maar op momenten ook groot uit te pakken. Geen virtuoze solo's of indrukwekkende improvisaties, wel melodieuze harmonie en kleurrijke wendingen. Het accent ligt op de inhoud van de liedjes. En - dit is kenmerkend voor Sjoerdsma's optredens - het publiek hangt ademloos aan haar lippen.

Als een soort intermezzo was er hierna gelegenheid om een uitstapje te maken naar filmtheater Cinecitta, waar de première van 'Tales Of A Traveler' plaatsvond. Makers Rene Wouters en Nouschka Theeuwis volgden Eric van der Westen een aantal maanden in het voorjaar van 2016 en filmden de Tilburgse bassist behind the scenes. Het werd een document over vriendschap, liefde voor het vak én elkaar. Er werd onder meer gefilmd in Paradox, Studio Cell 4 in Rossum, Westfalenhalle Dortmund en Theaters Tilburg. Muzikale omlijsting was er van Van der Westen zelf, gitarist Aron Raams en trompettist Koen Smits. Zij speelden een aantal prachtige nummers van 'A Traveller's Tale' I en II. Van der Westen had de film nog nauwelijks kunnen bekijken en was zichtbaar ontroerd door deze ode van zijn vrienden.

Ondertussen werd bij Paradox een feestje voorbereid. EW's Private Time Machine (PTM) bestormde het podium met maar liefst twaalf muzikanten, waarvan twee drummers en een vierkoppige blazerssectie. In het hart van de band de meedogenloze drive van Van der Westen op elektrische contrabas en melodisch gitaarwerk met een stevige bite van Aron Raams. De muziek voerde je mee op een tijdreis van heftige rock, energieke jazz en dansbare funk, groovend de nacht in. Vet!

Eric van der Westen's Private Time Machine bestond verder uit: Marc Schenk, (drums), Thorsten Grau (drums), Koen Smits (trompet), Ray Bruinsma (trompet), Paul Weiling (altsax), Efe Erdem (trombone), Guido Nijs (tenor sax), Erwin Hoorweg (keys), Kim Hoorweg (zang) en Jimmy Rage (spoken word).

Klik hier voor foto's van de Nacht van de Jazz door Donata van de Ven.

In de Jazztube hierboven kun je de film 'Tales Of A Traveler' bekijken.

Labels: , ,

(Donata van de Ven, 10.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.