Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Festival
Incubate brengt het experiment

Incubate Festival, 10-11 december 2016, Tilburg

Het Incubate festival is sinds 2005 dé plek om nieuwe dingen te ontdekken, niet gehinderd door muzikale stijlen en daarbij behorende etiketten. Puristen kunnen maar beter wegblijven, maar muziekliefhebbers die muziek verdelen in kwalitatief goed/niet goed en zich verder nergens door laten hinderen, kunnen hun hart hier ophalen. Geruchten als zou dit weekend het laatste zijn dat we van Incubate horen, zijn dan ook hopelijk niet meer dan geruchten...

De uit Oostenrijk afkomstige Mia Zabelka speelt viool, solo. De eerste associatie is dan zo'n solo sonate, van de heer Bach bijvoorbeeld. Nu wel, dan gaat u bij deze dame flink de mist in. Ooit metal gehoord op viool? Het komt aardig in de buurt. Een duister klanktapijt legt Zabelka, dat door middel van looping-techniek steeds verder verdicht. Op een ander moment kruipt ze tegen de folk aan door de getokkelde patronen op haar instrument op dezelfde wijze met elkaar te verweven. Een hallucinerende set met een onvergetelijke climax, waarin ze volledig los gaat en een oorverdovend spektakel creëert. En dan Ignatz en De Stervende Honden. Ignatz is de uit België afkomstige Bram Devens. Hij schrijft intense, dramatische, aan folk en country verwante liedjes met een sterk slepende, hypnotiserende sfeer. Kluistert je als luisteraar aan zijn gitaar. En doet dat hier met De Stervende Honden, lees drummer Erik Heestermans en bassist Tommy Denys. Of we rond het kampvuur zitten in plaats van bij de kerstboom! Maar wat een optreden, wat een intensiteit, intens ontwapenend.

In de elektronicahoek vinden we allereerst het uit Tilburg afkomstige SUM, oftewel een voortzetting van het legendarische Psychick Warriors Ov Gaia. Waar dit collectief duistere, maar dansbare techno produceerde, gaat SUM voor sfeervolle ambient, met een vleugje techno, dat dan weer wel. Bijzonder aan het concert, in Paradox, is dat door het werken met een surround system de wonderlijke klanken, soms met een akoestische basis en dan weer meer machinaal, van alle kanten komen. Ook het eerste concert dat drummer Gerri Jäger op zondag met Monodeer en Marieke Verbiesen verzorgt onder de naam Loud Matter is sterk gebaseerd op elektronisch voortgebrachte en dansbare ritmes. Monodeer, oftewel Mark van den Heuvel, maakt daarvoor onder andere gebruik van Nintendo-gameboys. Samen met Jägers ritmische slagen levert het een spannende, bezwerende set op. Verbiesens visuals - met behulp van een soort overheadprojector creëert ze die live - leveren de nodige afwisseling. Jäger trekt zich, zo veel is inmiddels wel duidelijk voor wie de man volgt, duidelijk niets aan van muzikale grenzen.

Stevig rocken kan het ook op Incubate. Als bijzonder werd het integraal uitgevoerde 'Pink' aangekondigd van Boris, een Japans trio dat zich vernoemde naar een nummer van The Melvins en dat duistere metal speelt. Vooral Wata, de dame in het trio, weet met haar gitaar flink opzien te baren. 'Pink' is echter niet Boris' beste, want iets teveel op de populaire toer, met al te herkenbare patronen en riffs, al levert het geheel een plezante show. Dat geldt niet voor de set van Wrekmeister Harmonies, wellicht het hoogtepunt van deze Incubate-editie. Wrekmeister Harmonies is een duo de uit Chicago, bestaande uit zanger, componist en gitarist J.R. Robinson en Esther Shaw, die piano, keyboard en viool speelt en met haar betoverende zang een en ander verder inkleurt. Op hun laatste album 'Light Falls' werkt het duo bovendien samen met de uit Canada afkomstige Godspeed You! Black Emperor-leden Thierry Amar (bas), Sophie Trudeau (pedal steel) en Tim Herzog (drums). En juist deze bezetting treedt aan in Tilburg. Dat mag bijzonder heten gezien de overvolle agenda van Godspeed You! Black Emperor. Helaas kampen ze met falende apparatuur en een slechte akoestiek, maar het mag de pret niet drukken. Wat een intensiteit! Als Robinson zingt, fluisterzacht, snijdt het door de ziel. Als Shaw viool speelt, aan folk verwant, raakt het diep. En dan de opzwepende delen als het kwintet ons tot grote hoogte brengt. Het mag dan geen jazz zijn, het is ongelofelijk goed. En daar gaat het om, toch?

Klik hier voor foto's van het concert van Ignatz en De Stervende Honden door Hans van der Linden.

Labels:

(Ben Taffijn, 26.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.