Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Bob Cranshaw


Bassist Bob Cranshaw, bekend van zijn jarenlange werk met tenorist Sonny Rollins, stierf op 2 november 2016 aan de gevolgen van kanker. Hij werd 83.

Melbourne Robert Cranshaw werd in Evanstown, Illinois geboren en begon vanaf zijn vijfde piano, drums, contrabas en tuba te spelen. Als bassist was hij in de jaren vijftig in Chicago actief, waar hij deel uitmaakte van onder meer de groep MJT+3 van drummer Walter Perkins. Daarmee raakte hij in 1960 in New York verzeild, waar hij door Rollins werd opgepikt. Vanaf het fameuze album 'The Bridge' (1962) was Cranshaw op tientallen sessies van Rollins aanwezig. Daarnaast werkte hij met onder anderen de pianisten Junior Mance en Duke Pearson.

Bij die laatste schakelde hij begin jaren zeventig over op basgitaar. Ook als elektrische bassist bleef hij altijd 'dienend', ging hij zich nooit te buiten aan effectbejag. Hij verleende zijn medewerking aan televisieshows ('Sesame Street', David Frost, 'Saturday Night Live'), films ('The Pawnbroker') en theaterproducties, zoals 'Jesus Christ, Superstar'.

Bob Cranshaws spel kenmerkte zich door stuwkracht en precisie, waarbij hij zichzelf zelden op de voorgrond plaatste. Wat dat betreft werkte hij in de traditie zoals die door Ray Brown en Paul Chambers was gedefinieerd.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.