Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Vijay Iyer & Wadada Leo Smith - 'A Cosmic Rhythm With Each Stroke' (ECM, 2016)

Opname: oktober 2015

Pianist Vijay Iyer en trompettist Wadada Leo Smith kennen elkaar van de vijf jaar tussen 2005 en 2010 dat Iyer deel uitmaakte van Smith's Golden Quartet, met John Lindberg op bas en Shannon Jackson op drums. Nu hebben zij echter samen een album gemaakt, dat grotendeels bestaat uit een zevendelige suite, een hommage aan de in 1990 overleden Indiase beeldend kunstenaar Nasreen Mohammed. Haar abstracte schilderijen en poëtische dagboekfragmenten vormen voor beide musici een bron van inspiratie.

De suite als geheel, een opdracht van The Metropolitan Museum of Art ter gelegenheid van een solotentoonstelling met Mohammeds schilderijen eerder dit jaar, draagt de titel die ook aan het album is meegegeven, 'A Cosmic Rhythm With Each Stroke'. Die is ontleend, evenals de subtitels van het stuk, aan Mohammeds uitspraken in haar dagboeken.

De prachtige uitspraak van Mohammed, opgeschreven in 1968, is onverkort van toepassing op de muziek op deze cd:
Labyrinths, lines among line – A mesh
Difficult to destroy
Yet one must
Walk
Nothing more
Out of chaos, form – silence.


Het labyrint als verbindend kenmerk, het is zo vreemd nog niet als beschrijving van deze muziek, die op sommige momenten ingetogen, bijna gewijd klikt. Vol berusting ook, alsof het wil zeggen: wat er ook gebeurd, het komt goed. Terwijl op andere momenten de stemming een geheel andere is. Rauw, ongericht, alsof ze nu écht de weg kwijt zijn in het muzikale labyrint en zich afvragen of het nog wel echt goed komt. Op die momenten hebben ze alleen elkaar ter oriëntatie, wat uiteindelijk overigens ook genoeg blijkt te zijn. Bijzonder beeldend is 'Uncut Emeralds'. Fluisterzacht, minutieus pianospel wordt hier doorsneden met gruizig en snerpend trompetspel. Ongenaakbaar en ruw, als een ongeslepen edelsteen.

De suite wordt geflankeerd door een compositie van Iyer, 'Passage' en van Smith, 'Marian Anderson', een hommage aan de gelijknamige in 1993 overleden contra-alt.

In de Jazztube hierboven zie en hoor je Vijay Iyer en Wadada Leo Smith tijdens de opnamesessies van dit album. Ze geven tekst en uitleg.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 24.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.