Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Jasper van 't Hof 1/4tet - 'No Hard Shoulder' (Very Open Jazz Records, 2016)


Pianist Jasper van 't Hof heeft na een lange periode van zo'n twintig jaar weer een Nederlands kwartet. Speciaal voor deze groep componeerde hij een aantal composities, die nu zijn uitgebracht op de cd 'No Hard Shoulder'.

Van 't Hof houdt niet van ingewikkelde thema's. Zijn composities zijn ook op dit album heel open en transparant van aard. Heldere en lyrische melodielijnen worden fraai afgewisseld met ritmisch vernuftige motieven. Opvallend is hierbij de typisch Van 't Hof-stijl op enkele stukken, waarbij hij met de linkerhand een motief speelt met ritmische accenten, waar hij met de rechterhand geheel onafhankelijk op improviseert. Deze razend moeilijke linker-en-rechterhand-onafhankelijkheid beheerst Van 't Hof als geen ander. Daarnaast zijn de akkoorden die hij speelt vaak pakkend en to the point. Hij is wat dat betreft ook wel een soort pianisten-pianist. Onder collega's wordt hij vaak geprezen om zijn knappe techniek en fysiek sterk spel.

De musici die hij heeft samengebracht op deze cd passen perfect in deze open stijl. Saxofonist Dick de Graaf, die in de jaren negentig eerder te horen is geweest op de cd 'Get Down' van Van 't Hof, heeft een volle rijpe lyrische toon. Drummer Jamie Peet drumt het geheel niet dicht. Hij heeft een speelse open stijl en plaatst vaak mooie tegenaccenten en roffels bij de motieven die Van 't Hof speelt. Bassist Stefan Lievestro verbindt het geheel knap op zijn eigen ritmisch sterke wijze; zijn spel is puntig en basaal tegelijkertijd.

Het is een interactief gebeuren; alle vier de musici hebben een volstrekt gelijkwaardige positie en inbreng, waarbij goed naar elkaar geluisterd wordt. Als luisteraar word je meegenomen door de dynamiek die ter plekke is ontstaan tijdens het spelen. Het klinkt fris en pakkend.

Dit maakt dat Van 't Hof, die in zijn rijke loopbaan met vele grootheden van over de hele wereld heeft gespeeld, met 'No Hard Shoulder' er bijzonder goed in is geslaagd om aan te tonen waar het in de jazz en geïmproviseerde muziek om draait: authentieke muziek maken die in het moment is ontstaan vanuit het spelen zelf, op basis van pakkende en heldere composities. Door een sterke balans tussen de ruimte, harmonieën en dynamiek die zich tijdens het spelen aandienen, weet de pianist de essentie in de meest muzikale zin te raken. Dit maakt het geheel tijdloos. Na een carrière van bijna vijftig jaar weet Van 't Hof oorspronkelijk en inspirerend te blijven klinken, zoals het een grootmeester betaamd. Dat zegt eigenlijk genoeg.

In de Jazztube hierboven zie je een uitvoering van het titelnummer 'No Hard Shoulder' door het Jasper van 't Hof 1/4tet, zoals uitgezonden op 13 maart 2016 vanuit het Bimhuis in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Hier met Frans van der Hoeven op bas.

Labels: ,

(Koen Scherer, 14.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.