Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Toots Thielemans


Mondharmonicaspeler en gitarist Toots Thielemans overleed op 22 augustus 2016 in een ziekenhuis in Brussel, waar hij een maand eerder na een valpartij was opgenomen. Thielemans werd 94 jaar.

Jean Baptiste Frédéric Isidor baron Thielemans werd in de Brusselse volkswijk De Marollen geboren. Zijn ouders dreven daar een café, waar de kleine Jean de clientèle als driejarige vermaakte met walsjes en andere populaire deuntjes die hij uit een kartonnen accordeon wiste te halen. Platen van Louis Armstrong met de Mills Brothers brachten hem in contact met jazzmuziek. Later hoorde hij gitarist Django Reinhardt, die in de oorlogsjaren veel in Brussel werkte, met onder meer de bigband van pianist Stan Brenders. Reinhardt werd het eerste voorbeeld voor de zowel op gitaar als op mondorgel autodidact.

Na de oorlog trok de jonge muzikant naar de Verenigde Staten, waar hij aansluiting kreeg bij de bebopscene. Hij werkte bijna zes jaar in het kwintet van pianist George Shearing ("mijn enige vaste baantje") en zette zichzelf op de kaart toen hij in 1962 zijn eigen compositie 'Bluesette' opnam, dat een wereldhit werd. Vanaf dat moment was Toots Thielemans een graag geziene gast op internationale festivals en op andermans albums, waaronder die van Quincy Jones, Peggy Lee en Paul Simon. Hij verdiende een fortuin met het inspelen van jingles en zijn medewerking aan filmscores.

Thielemans gaf geen les, maar maakte een uitzondering voor Tim Welvaars, die in 1988 naar Brussel toog met een haring en een fles jenever, waar de maestro om had gevraagd. Die laatste leerde hem tonen tien minuten achter elkaar te spelen, om zo het geluid te internaliseren. Dat was het geheim van Toots: hij voelde wat hij speelde – letterlijk.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.