Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Bobby Hutcherson


In zijn woonplaats Montara, Californië overleed maandag 15 augustus 2016 vibrafonist Bobby Hutcherson. Hij leed al geruime tijd aan longemfyseem en werd 75 jaar.

Robert Hutcherson werd 27 januari 1941 in Los Angeles geboren. Zijn vader (aannemer) en moeder (kapster) waren niet uitzonderlijk muzikaal, maar zijn oudere zuster Peggy zong (als 'Renee Robin') bij het Gerald Wilson Orchestra en werd later Raelette. Ze was ook het vriendinnetje van rietblazer Eric Dolphy. Zijn broer Teddy had op dezelfde middelbare school gezeten als tenorist Dexter Gordon. Gordon en Dolphy behoorden tot de eerste jazzmuzikanten met wie Bobby zou werken.

Als kind had hij korte tijd pianoles gehad, maar pas toen hij op zijn vijftiende een opname van vibrafonist Milt Jackson hoorde sloeg de vlam in de pan. Van Dave Pike kreeg hij les en al snel zat hij in het combo van bassist Herbie Lewis, een schoolkameraadje. Zijn eerste professionele ervaring deed hij op met de saxofonisten Curtis Amy, Charles Lloyd en Billy Mitchell, met wie hij in 1961 in New York verzeild raakte. Daar kreeg Hutcherson aansluiting bij de toenmalige avant-garde ('New Thing'), met name Archie Shepp, Tony Williams, McCoy Tyner en Grachan Moncur III.

Op zijn eerste opnamen als sideman speelde de vibrafonist nog percussief, waarmee hij structuur gaf aan de vrijere opvattingen van Shepp cum suis. Zijn instrument kon ook als een marimba klinken; die klankopvatting heeft hij altijd behouden. Met Williams produceerde hij een soort contemporaine kamerjazz. Op latere opnamen en concerten keerde Hutcherson terug naar de mainstream bop en zijn eerste inspiratie Milt Jackson. "Ik heb nooit geprobeerd om de stijl van Milt Jackson te kopiëren, maar hij heeft me sterk beïnvloed. Het is zijn geest, zijn gevoel."

Nadat hij in 1967 in Central Park was aangehouden met marihuana in zijn bezit keerde Bobby Hutcherson terug naar de westkust, waar hij met tenorsaxofonist Harold Land ging werken. Hun opname 'Ummh' werd in 1970 een popjazzhit.

Voor Blue Note nam hij een groot aantal albums op; later ging Hutcherson voor onder meer Columbia, Landmark en Timeless werken. Hij was ook te zien en te horen in de cultfilm 'Round Midnight' van Bertrand Tavernier.

Bobby Hutcherson was een belangrijke trait d'union tussen Jackson en de jongere garde vibrafonisten, van wie Joe Locke, Warren Wolf en Stefon Harris genoemd kunnen worden.

Foto's: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.