Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Lilian Vieira Grupo - 'Tanta Coisa' (Coast To Coast, 2016)


De Braziliaanse, maar in Nederland woonachtige Lilian Vieira bracht onlangs met haar band de Lilian Vieira Grupo haar tweede album uit: 'Tanta Coisa' - of in het Nederlands 'een heleboel'. Welnu, het zijn inderdaad een heleboel Braziliaanse klanken. Want dat is waar Viera's hart ligt en waar ze als zangeres en liedjesschrijver in glorieert.

Na bekendheid te hebben opgebouwd met Zuco 103, het trio dat zij vormt met Stefan Kruger en Stefan Schmidt, is zij de laatste jaren ook in andere combinaties actief geweest, waaronder met het Metropole Orkest en natuurlijk met de Lililan Vieira Grupo, waarmee zij in 2014 haar eerste titelloze album uitbracht en nu dus 'Tanta Coisa'.

Een album dus vol ritmische Braziliaanse muziek, die je in zomerse stemming brengt, niet zo slecht aan het begin van een lente, die niet echt op gang wil komen. Vieira doet dat zoals gezegd niet alleen, maar heeft daarentegen een groep bedreven musici om zich heen verzameld die het vuurtje op dit uptempo album flink opstoken. Zo levert gitarist Marijn van der Linden de basis van het opzwepende ritme in 'India Brasileira' en levert bassist Breno Viricimo de vette groove voor 'Pra Valer', waar we Vieira half zingend half rappend haar bijdrage horen leveren.

Het album kent ook een paar ingetogen composities. In 'Vazia' horen we Vieira in een ballade, waarbij de kleuren in haar stem prachtig tot klinken komen. In deze song is tevens een gastrol is weggelegd voor Gabriel Grossi op mondharmonica, die hier de weemoed uitstekend weet te vangen in zijn trillende spel. Vermeldenswaard is ook 'Indio', een nummer over de oorspronkelijke bewoners van Braziliƫ. Het is een ingetogen en subtiel stuk muziek, met een grote rol voor toetsenist Wiboud Burkens. Hij verleent aan het nummer het volle en uitgebalanceerde geluid.

Met andere woorden, liefhebbers van Zuid-Amerikaanse en liefst dansbare muziek hebben met 'Tanta Coisa' een prima album in handen, waar de zon in doorklinkt en dat zelfs de donkerste wolk weet te verdrijven.

In de Jazztube hierboven de Lilian Vieira Grupo in actie bij het programma 'Live uit Lloyd' van RTV Rijnmond met 'Indio'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 31.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.