Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Mondriaan Kwartet / Buhrs / Palinckx / Palinckx - 'Allen Ginsberg - Wat De Zee Uitbraakt In Vlissingen' (MuziekPodium Zeeland, 2014)

Opnamen: 2 januari 1983, 10 januari 1992, 25-27 augustus 2013

Begin januari 1983 was de toen reeds legendarische Amerikaanse dichter Allen Ginsberg in Nederland, waarbij hij onder andere in Vlissingen verbleef, alwaar hij het gedicht 'What The Sea Throws Up At Flussing' schreef, bestaande uit een opsomming van wat er zoal op het strand aanspoelt. Onder de Nederlandse titel 'Wat De Zee Uitbraakt In Vlissingen' leidt dit twintig jaar later tot een soort van eerbetoon aan de dagen van weleer. Op de cd staat allereerst de originele opname van 'September On Jessore Road', opgenomen in De Melkweg op 10 januari 1983, waarin we Ginsberg zelf horen, samen met het toen net opgerichte Mondriaan Kwartet en de originele versie van 'What The Sea Throws Up At Flussing', voorgelezen in 1992 en hier voorzien van nieuwe muziek.

Het grootste deel van dit album bestaat echter uit een voordracht van 'Howl' in Nederlandse vertaling. Ginsbergs bekendste gedicht wordt hier voorgelezen door Hans Bruhrs en muzikaal ondersteund door wederom het Mondriaan Kwartet en de gebroeders Palinckx - gitarist Jacques, die ook de composities leverde en bassist Bert. 'Howl' is een opmerkelijk gedicht. Het eerste deel kent een hedonistische, maar zeker ook een schrijnende kant en handelt vooral over drugsgebruik, de daarbij behorende hallucinaties en andere ongewenste gevolgen, het afkicken - al dan niet gelukt - en de sesksuele uitspattingen, vrij expliciet verwoord, ongehinderd door welke conventies dan ook. Palinckx heeft het op boeiende wijze van muziek voorzien, even hallucinerend als schrijnend.

In het tweede deel staat 'De Moloch' centraal, lees: het systeem, het kapitalisme en alles waar Ginsberg tegen was. In het derde deel richt Ginsberg zich tot Carl Solomon, met de woorden "Ik ben bij je in Rockland". Het betreft hier overduidelijk een psychiatrisch ziekenhuis waar deze heer zich bevindt. Het stuk eindigt in een poëtische passage met de strijkers van het Mondriaan Kwartet en een intens plukkende Bert Palinckx. In de voetnoot verklaart Ginsberg vervolgens alles heilig. Een wederom hallucinerende, repeterende opsomming eindigt vol in de actie.

Het repeterende wat in het gedicht zit, zit evengoed in de muziek en dat is veelzeggend. Net zoals 'Howl' nergens naartoe gaat, het is louter een eindeloze opsomming van zelfverwoestend en triestmakend gedrag, gaat deze compositie nergens naar toe. Nee, verheffend is 'Howl' niet echt en vrolijk word je er ook niet van. Dan is de Nederlandse versie van 'Wat De Zee Uitbraakt In Vlissingen' in een opname door Simon Vinkenoog uit 2002 een stuk leuker.

In de Jazztube hierboven kun je luisteren naar 'September On Jessore Road'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 3.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.