Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Doek ABC Festival

vrijdag 29 april - woensdag 4 mei 2016, Amsterdam @ Bimhuis, Spinhuis, De Ruimte, Zaal 100, Plantagedok, De Ceuvel, Oedipus Brewery, Schellingwouderkerk, Maakland, Broedplaats Fenix

Een van de interessantste festivals die Nederland rijk is, wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door Doek, een collectief van improvisatoren dat zich richt op het creëren van gelegenheden voor experiment, research en performance. Het hart daarvan wordt gevormd door Eric Boeren, John Dikeman, Oscar Jan Hoogland, Wilbert de Joode, Michael Moore en Wolter Wierbos. Het Doek Festival presenteert vanaf vandaag een week lang bands en musici uit de bruisende impro-scenes van Amsterdam, Berlijn en Chicago. Essentiële groepen en cross-city ensembles ontmoeten elkaar in deze week met muziek, film en dans op diverse locaties door heel Amsterdam.

Amsterdam, Berlijn en Chicago: deze Capitals of Improvisation trekken door de speciale plek die muziekimprovisatie en dans er verworven hebben artiesten aan van over heel de wereld. In de bloeiende scenes die zijn ontstaan, met ieder zijn eigen karakter, tradities, publiek en podia, wordt met urgentie muziek gemaakt, met een rijk cultureel leven in deze steden tot gevolg. Daarom zijn juist deze drie brandhaarden voor creatieve muziek en dans dit jaar onderwerp van het Doek ABC Festival.

Over een lange periode hebben de musici van het Doek-collectief in Amsterdam hechte banden opgebouwd met improvisatoren in Berlijn en Chicago. Speciaal voor dit festival zijn ze opnieuw afgereisd naar deze steden om de nieuwste ontwikkelingen te verkennen. Het festival presenteert essentiële groepen die typerend zijn voor de improscene van de desbetreffende stad. Daarnaast vormen festival musici nieuwe cross-city ensembles die overal in de stad optreden. Nieuw aan het festival van dit jaar is dat dansimprovisatie een bijzondere plek inneemt.

Een greep uit het smaakvolle programma. Het Michael Moore Bigtet kan gerust gekenschetst worden als een veelbelovende, kwaliteitsrijke nieuwe loot aan de boom van de grotere jazzcollectieven. De band wordt geschraagd door een gelouwerde ritmesectie: Han Bennink en Arjen Gorter. De jeugdige inbreng is er van de jeugdige Sloveense pianorevelatie Kaja Draksler en de jonge Nederlandse gitarist Jorrit Westerhof. En de blazerssectie is er een om je vingers bij af te likken, met cornettist Eric Boeren, trombonist Wolter Wierbos, baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo en naamgever Michael Moore op altsax en klarinet. Hyperactive Kid is een energiek trio van muzikanten die Berlijn als thuisbasis hebben, met de geweldige Duitse drummer Christian Lillinger, die we onder meer kennen van zijn band Grund, die al twee sterke cd's heeft uitgebracht op het Clean Feed-label. Componist-bassist Jason Roebke komt met zijn octet, dat een aantal van de allerbeste improvisatoren uit Chicago herbergt, zoals drummer Mike Reed, basklarinettist Jason Stein, altsaxofonist Greg Ward en trombonist Jeb Bishop.

Het zesdaagse festival zal openen met twee avonden in het Bimhuis en eindigt met een undergroundfeest op de Oostelijke Eilanden.

Klik hier voor het volledige programma van het Doek ABC Festival.

Foto's: Cees van de Ven & Maarten van de Ven

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 29.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.