Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Brokkenfestival

zondag 27 december 2015, Bimhuis, Amsterdam

Het was weer tijd voor het jaarlijkse Brokkenfestival, inmiddels een traditie. Corrie van Binsbergen presenteert ook dit jaar hoogtepunten van een jaar lang musiceren onder de naam CLUB 100 in Zaal 100. Een schier onmogelijke opgave natuurlijk: twaalf concerten in evenzoveel maanden proppen in een zondagmiddag van drie uur. Ga er maar aanstaan! Maar goed, wat er dan passeert is wel de moeite waard. Met name omdat Van Binsbergen en haar medecuratoren zich niets aantrekken van grenzen binnen de muziek.

Zo start de middag met het uitgesproken romantische trio La Corneille, dat fijnzinnige folk brengt, gekruid met een flinke mespunt sambal, en dat melodieuze momenten aanlengt met smartelijke samenzang. Doordringend en ietwat theatraal slepen ze de luisteraar mee met hun liedjes over - hoe kan het anders - de liefde en alles wat daarmee samenhangt.

Harpist Remy van Kesteren is op een andere manier een ogenschijnlijk vreemde eend in de bijt. Want opgeleid met de klassieken. In zijn solo hoor je dat duidelijk terug, maar in het duet wat hij vervolgens inzet met gitarist Timon Koomen heeft hij een ander vaatje gevonden om uit te tappen. Koomen vond dat de harp maar eens moest rocken. En zie, zo kan een harp dus óók klinken. En verwacht nu geen versterkte harp die je als een elektrische gitaar kunt laten gieren. Integendeel, de harp blijft akoestisch. Maar rocken doet hij wel qua intensiteit en overgave. En de combinatie van het heldere droge geluid van de harp met de vibrerende warme gitaarklank is beslist een bijzondere.

Ook in de overige bijdragen, die we wat duidelijker 'jazz' kunnen categoriseren, zitten cross-over elementen. Zo heeft de muziek van No Trace, het duo van pianist Albert van Veenendaal en saxofonist Rutger van Otterloo zo nu en dan ook opvallend veel weg van hedendaagse kamermuziek. Opvallend is de grote intensiteit en emotionele diepgang in de zinderende muziek van dit tweetal, dat zojuist de eerste cd 'No Trace' lanceerde op Brokken Records. Op het snijvlak van jazz en hedendaags gecomponeerd bewegen ook pianist Matteo Mijderwijk en altviolist Oene van Geel zich. Het gaat hier weliswaar om een volledig geïmproviseerde set, maar de muzikale taal heeft er zeker relaties mee. Mijderwijk begint met een vederlichte solo, zacht en beheerst hamerend op de toetsen in het hoge register. Onnadrukkelijk spel. Van Geel komt op uit het donker, aanvankelijk met een enkele, bijna terloopse strijkbeweging op zijn viool. Ja u leest het goed, deze keer eens niet op altviool, maar op viool. Zo ingetogen als dat de twee op het ene moment spelen, zo fel gaat het er op andere momenten aan toe. En cross-over zit er natuurlijk in het project Hemels En Vergeefs waarin dichter en schrijver Toon Tellegen zijn weemoedige, humoristische en licht absurdistische gedichten voorleest, begeleid door de stuurse en dwarse klanken van zowel Van Veenendaal als Van Binsbergen. Het levert bijzonder ontroerende momenten op, waarin deze dichter ons deelgenoot maakt van zijn wijze inzichten.

De middag eindigt met een optreden van Vanbinsbergen Playstation. Weer zo'n swingend project van deze uiterst ritmische gitariste, hoe kan het ook anders. De vier blazers - Mete Erker en Miguel Boelens op sax, Joost Buis op trombone en Morris Kliphuis op Franse hoorn en cornet - zorgen voor vuurwerk en moddervette solo's, terwijl Van Binsbergen, uiterst geconcentreerd en zichtbaar op haar plaats, de ene zinderende en zingende solo na de andere uit haar kleine, fretloze gitaar tovert. Het is een waardige afsluiting van wederom een bijzondere middag. Dus: op naar Zaal 100 voor meer van dit moois. Het kan iedere laatste woensdagavond van de maand.

Klik hier voor foto's van het Brokkenfestival 2015 door Eddy Westveer.

Labels:

(Ben Taffijn, 4.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.