Pagina's

dinsdag, februari 16, 2016

Cd
Didier Laloy & Kathy Adam - 'Belem' (Home, 2014)


Muziek op het snijvlak van folk, jazz en klassiek, dat is wat het duo Didier Laloy en Kathy Adam ons voorschotelt. Samen, Laloy op diatonische accordeon en Adam op cello, brengen ze op 'Belem' verhalen vol melancholie en weemoed. Hun beide instrumenten vullen elkaar perfect aan, zodanig dat het soms lastig te bepalen is wie nu eigenlijk welke noten speelt. Maar dat doet er niet toe. Wat van belang is, is dat je je bij Laloy en Adam in zuidelijke streken waant, op een zonovergoten terras en dat kan nooit kwaad in deze koude en natte wintermaanden. Dat er dan ook nog eens prachtig wordt gemusiceerd, maakt het feest compleet.

De muziek klinkt soms uiterst verstild en ingetogen. Dat horen we in 'Le Puits/Romaniste' en vooral in 'Valse Noire', dat begint met een solo op cello, het ene moment kermend, het andere moment liefelijk klinkend. En als Laloy op zeer subtiele wijze aansluit, komt de wals tot leven. Ook 'Lisbonne' past perfect in dit rijtje. Hier is het verlangen naar verre oorden en de heimwee die daar onlosmakelijk mee verbonden is, perfect in klank gevangen.

Op andere momenten, vooral in de composities van Laloy, zoals 'Marche De Lou', 'Youplaboum' en 'Firlefanz', overheerst de virtuositeit, zo eigen aan de accordeon. Hier geeft Laloy in grote vaart zijn solo's vorm, terwijl Adam ondersteuning biedt in het laag en zo aan de nummers de benodigde spanning en dramatiek toevoegt.

In het titelnummer 'Belem' zijn beide elementen verenigd; het kenmerkt zich vooral doordat het meeslepende ritmische patroon en de verstilling elkaar harmonisch afwisselen. 'Scampavita' wijkt wat af van de rest van deze cd. Het betreft hier een bewerking door Adam van een stuk van Antonio Vivaldi. Beiden weten echter dit stuk modern te laten klinken, zodat het prima past op dit boeiende album.

Klik hier om het album te beluisteren.