Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Dvd / Cd / Jazztube
Jeroen van Vliet - 'Zeeland Suite Revisited' (eigen beheer, 2015)

Opname: 6 en 7 september 2014

Het winnen van de Buma Boy Edgarprijs in 2014 bracht pianist Jeroen van Vliet ertoe om de roemruchte Zeeland Suite, een project van Leo Cuypers uit 1977, nieuw leven in te blazen. Niet door dit stuk opnieuw uit te voeren, maar door een compleet nieuwe suite te componeren. Naast een tour door Nederland werd de complete suite in het eerste weekend van september 2014 integraal uitgevoerd in het Zeeuwse landschap. Een en ander is te bekijken en te beluisteren op een nieuwe dvd, die onlangs samen met een cd is uitgebracht.

'Waterworks' is een heerlijk uptempo nummer waarin Van Vliet een vette blues speelt, strak begeleid door slagwerker Pascal Vermeer en bassist Frans van der Hoeven. De drie rietblazers Joris Posthumus, Mete Erker en Joris Roelofs doorkruisen het ritmische pianospel op bescheiden en melodische wijze. En het mooie van een dvd: tussen de spelende musici, hier in Burgh-Haamsteede, zien we de karavaan door het Zeeuwse landschap rijden. 'Waltz' is stemmig en welluidend en heeft een mooie fijnzinnige klarinetsolo van Roelofs. Van Vliets klaterende pianospel klinkt hier effectief als een waterval, helder en sprankelend. In 'Polder' horen we Van Vliet starten met een bedachtzame solo, waar de andere leden van het septet al even harmonieus bij aansluiten. Dit is een ode aan wat Zeeland tot Zeeland maakt: de polder. Met een gevoelig duet van piano en bas wordt er verder aan de sfeer gebouwd, waarna Roelofs het geheel inkleurt met een steeds onstuimiger wordende solo op basklarinet, aangevuurd door Vermeers slagwerk. Naast een ode aan de polder schreef Van Vliet er eentje aan de wind. Ondersteund met beelden van Vlissingen verklankt Van Vliet in 'Wind' dit natuurverschijnsel door lange lijnen te trekken, waar gitarist Anton Goudsmit vurig en energiek op soleert. Het klinkt als het spel dat de wind speelt.

Wellicht wel de beste compositie in deze suite is 'Maurit’s Twist'. Na een delicate en verkennende drumsolo van Vermeer zet Erker in met vibrerende noten op zijn tenorsax, terwijl we enkele losse aanslagen van Van Vliet op de achtergrond horen. Het loopt uit in een speelse passage, waarin de musici in een boeiende constellatie om elkaar heen cirkelen. Als Van Vliet en Goudsmit aansluitend een stevig repeterend ritme inzetten, levert dit een goede basis voor een swingend, schurende solo op altsax van Posthumus. De twee andere blazers voegen zich erbij en aan alles merken we dat dit stuk zijn climax gaat bereiken. En dan, vlak voor het einde, keert de rust terug en eindigt het nummer even delicaat als het begon.

In de Jazztube hierboven kun je kijken naar het zesde deel van de Zeeland Suite Revisited: 'Noord-Sloe'.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 4.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.