Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Phil Woods


Altsaxofonist Phil Woods, die drie weken voor zijn dood afscheid had genomen van het concertpodium, overleed 29 september aan de gevolgen van een longemfyseem. Hij werd 83.

Tijdens het bewuste optreden in Pittsburgh kondigde hij het laatste nummer van de avond aan, Gerry Mulligans 'Rocker'. Een en ander in het kader van een Charlie Parker with Strings-project, met leden van het Pittsburgh Symphony Orchestra. Dat laatste nummer werd ook echt het allerlaatste: Woods, die afhankelijk was van een zuurstoftank, liet het publiek weten dat het getuige was geweest van zijn zwanenzang. Volgens recensent Rock Nowlin van de Pittsburgh Post-Gazette was niet te horen dat de saxofonist problemen had met zijn longen.

Phil Woods gold als een van de meest getalenteerde en oorspronkelijke volgelingen van Parker. Doch als je goed naar zijn spel luistert, hoor je dat hij de oudere meesters eveneens geabsorbeerd had. De eerste keer dat hij Johnny Hodges zag, bij het Duke Ellington Orkest, was hij een jaar of dertien en dat maakte grote indruk op de jonge muzikant. Zijn leraar liet hem oefenen op solo's van Benny Carter. Woods had een ongewoon fors geluid en speelde ook bij voorkeur volledig akoestisch.

Hij koos niet alleen voor de altsax voordat hij Charlie Parker had gehoord, maar trouwde later ook met diens weduwe Chan Richardson. Op zijn 22ste werkte hij in de bigband van saxofonist Charlie Barnet; later volgden engagementen met onder anderen drummer Buddy Rich. Eind jaren zestig verhuisde hij naar Europa, waar hij veel succes had met zijn European Rhythm Machine.

Woods heeft ook altijd veel tijd en energie gestoken in jonge muzikanten. Hij zag zichzelf niet als een groot stilist, dat was aan Carter en Parker voorbehouden. "Ik heb misschien niet de helderheid van de zon, maar ook van de maan krijg je aardig wat licht," merkte hij ooit in een interview op. Onlangs werden de eerste albums van Woods door Avid Records opnieuw uitgebracht, waarop zonneklaar is dat hij van meet af aan een inventieve en soulvolle artiest was.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.