Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazzradio
Buren, vissen en muziek

De Beren Gieren & Susana Santos Silva / Nordmann, zaterdag 26 september 2015, Paradox, Tilburg

Onder de vlag 'Beste Buren' nodigt Paradox Belgische jazzmusici uit om hun kunsten op dit Tilburgse podium te komen vertonen. In dat kader traden op zaterdag twee acts aan: De Beren Gieren, met als gastsoliste de Portugese trompetiste Susana Santos Silva, en Nordmann.

De muziek die De Beren Gieren in combinatie met Santos Silva te horen brengen, komt van de in 2014 uitgebrachte cd 'The Detour Fish'. Het zijn stuk voor stuk ingenieuze en beeldende composities die dit kwartet ons voorschotelt. Composities die hun inspiratie halen uit het fameuze pianokwintet van Franz Schubert, dat we allemaal beter kennen onder de naam 'Forellenkwintet'. Speels dartelen de drie leden van het trio - pianist Fulco Ottenvanger, bassist Lieven Van Pée en slagwerker Simon Segers in 'Aquarium Benefits' om Santos Silva heen. De trompettiste zet een scherpe, maar evengoed melancholieke solo neer. De begeleiding kiest op sommige momenten voor een mars-achtig ritme, om op andere momenten ruw en ongepolijste klanken te produceren. In het titelnummer 'The Detour Fish' tovert Santos Silva, middels het gebruik van een demper, wonderlijke en onbestemde klanken uit haar trompet. Het trio vult haar aan met gepaste dwarse energie. Ook in 'Swirly Waters' betoont Santos Silva zich een creatief trompetiste in het uitbeelden van datgene wat onder water plaats vindt. Maar ook Ottervangers welluidende akkoorden mogen hier niet onvermeld blijven. Ze klinken als de stroomversnelling in de beek. Het kwartet sluit af met 'Slippery Men (On The Riverbank)'. Je ziet ze staan: de vissers, op de rivieroever, op de natte stenen, waarbij het oppassen is dat je niet uitglijdt. De muziek hortend en stotend. Het water stroomt om je heen in het gestage ritme, soms kolkend als in een stroomversnelling.

Over Nordmann was ik tijdens een eerder concert in De Singer, Rijkevorsel niet echt enthousiast. De belangrijkste reden was dat de muziek, een energieke combinatie van jazz en rock, wat te veel aan de oppervlakte bleef. Aanvankelijk leek het in Paradox ook weer die kant op te gaan, maar de band blijkt de afgelopen maanden, met veel spelen naar aanleiding van het uitbrengen van het debuutalbum 'Alarm!', nogal wat ervaring opgedaan te hebben. De muziek is nog even stevig en ongepolijst, maar de uitvoeringen zijn er wel spannender op geworden. De invloed van ene meneer Zappa is onmiskenbaar en ook ene meneer Morricone valt zo nu en dan waar te nemen. Niet vanuit gezapig kopieergedrag, maar op geheel eigen wijze vervlochten met een klassiek jazzgeluid, waar met name tenorsaxofonist Mattias De Craene voor tekent. Hij kan scheuren, die De Craene, bijvoorbeeld in 'Astronaut', terwijl bassist Dries Geusens en slagwerker Elias Devoldere voor een stuwend ritme zorgen en gitarist Edmund Lauret zijn gitaar op scherp zet.

Het concert werd live opgenomen door Radio 6 voor het programma Vrije Geluiden en is via internet terug te horen: klik hier.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 3.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.