Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
All Included - 'Satan In Plain Clothes' (Clean Feed, 2015)

Opname: 19 december 2014

All Included combineert als kwintet een stevig ensemblegeluid met zwierige en bij tijd en wijle heftige solo's, waarbij de drie blazers zich vrijwel altijd vergezeld weten van een ritmesectie die speelsheid aan souplesse paart. In 'Tune For Martin' perst trompettist Thomas Johansson een imponerend vibrerende solo uit zijn trompet en als de twee andere blazers - Mats Äleklint op trombone en Martin Küchen op saxen - erbij komen, klinkt het geheel als een brassband. En dan pakt Küchen, voor wie de tune ongetwijfeld bedoeld is, de solorol over om piepend, knarsend en scheurend zijn tenorsax de ruimte te laten vullen. De ritmesectie, bestaande uit slagwerker Tollef Østvang en bassist Jon Rune Strøm laat zich intussen niet onbetuigd en legt verderop in het nummer een strak en ritmisch patroon neer, waarop het goed soleren is voor Johansson.

Strøms bas klinkt in 'I’ve Been Lied To' zoals een bas hoort te klinken in een nummer met deze titel: onheilspellend en somber. Terwijl de blazers een soort van treurmars inzetten, het pijnlijke verraad in deze compositie van Küchen verklankend. Vooral Äleklint weet hier de toon goed te raken. Wat een melancholie!

In 'The Gap' wordt er speels gesoleerd door de drie blazers op een sterk blues-georiënteerde groove, een reeks miniatuurtjes waarbij de blazers soms samen optrekken en soms ieder hun eigen weg gaan. In 'Three Courses' blazen de drie gezamenlijk een staccatomelodie, begeleid door stevig slagwerk, waarna Küchen zich losmaakt in een rauwe, hunkerende solo vol ontwrichtende energie. In de bassolo verderop neemt de componist van dit nummer, Strøm, zelf de ruimte in een imposante solo waar de vonken vanaf slaan.

Het lekkerste bewaar je tot het laatst, dus ook hier. Het titelnummer met de geweldige titel 'Satan In Plain Clothes' is een zeer ritmisch stuk waarin vooral de blazers excelleren in een soort van mars zoals de straatorkesten in New Orleans lopen. De eclectische bewegingen, her en der bijna uit de bocht vliegend, en de zeer strakke ritmesectie: het is een lust voor het oor en een prachtige afsluiting van dit sterke album.

Klik op de afbeelding hierboven om All Included live aan het werk te zien op het Kanjiža Jazz Festival in Kanjiža, Servië op 13 september, 2014. Je hoort de titeltrack van dit album: 'Satan In Plain Clothes'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 4.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.