Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
John Taylor


De Britse pianist John Taylor kreeg op vrijdag 17 juli 2015 een hartaanval tijdens zijn optreden op het Saveurs Jazz Festival in Frankrijk. Een dag later is hij aan de gevolgen daarvan overleden. 72 jaar is hij geworden. Taylor, die in 1942 opgroeide in Manchester, werd een prominent lid van de Britse jazzgeneratie van eind zestiger jaren. Daarvoor speelde hij – hij was autodidact – in Manchester-dansorkesten en vertrok in 1964 naar Londen. In die eerste Londense jaren begeleidde hij vooral zangers en zangeressen, tot hij aansluiting kreeg en speelde met modernisten als de saxofonisten John Surman en Alan Skidmore en trompettist Harry Beckett.

Van 1970 tot 1973 speelde hij bij altist Johnny Dankworth en diens echtgenote, zangeres Cleo Laine. Ook speelde hij in de zeventiger jaren veel en regelmatig met saxofonist Ronnie Scott en leidde hij een sextet met de vermaarde trompettist Kenny Wheeler. Ondertussen was hij ook nog getrouwd en wel met zangeres Norma Winstone. Met haar en Wheeler richtte hij het succesvolle trio Azimuth op. Van toen af aan werd hij een zeer gekend componist en pianist. Zowel zijn composities als pianospel werden gekenmerkt door harmonieuze en romantische invloeden en elementen (haast modern klassiek).

In de loop der tijd werkte hij ook met saxofonist Jan Garbarek, bassist Mislav Vitous en drummer Peter Erskine samen en natuurlijk bezocht hij regelmatig de opnamestudio's. Dat resulteerde in een ongekend groot aantal albums met Azimuth, Harry Beckett, Ian Carr, Graham Collier, John Dankworth, John Eardly, Charlie Haden, Enrico Rava en vele anderen. Maar ook onder eigen naam - solo, trio, sextet - en zelfs met Eric Vloeimans (op 'Bitches And Fairy Tales' en 'Umai', beide uitgebracht door Challenge Records).

Helaas heeft John Taylor zijn volle speelagenda voor de herfst niet kunnen voltooien.

Labels:

(Jacques Los, 22.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.