Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Gent Jazz 2015 zondag 12 juli


De Belgen houden er van op de zondag bijtijds de dag te eindigen. Maandag is er immers weer volop werk te doen. Zo begon dan ook de derde dag van het Gent Jazz Festival op de middag aan de vroege kant. Het trio van de Franse trompettist Stéphane Belmondo, inclusief bassist Thomas Bramerie en gitarist Jesse van Ruller, bracht een ode aan Chet Baker. 'Love For Chet', het was maar een titel voor een programma.

Natuurlijk werden er standards gespeeld, maar Chets zoetgevooisde trompetspel werd geenszins geëvenaard. Niet dat dat erg was, want Belmondo heeft een eigen stevige sound en een moderne improvisatiestijl. In ieder geval een minder lyrische speelwijze dan Chet Baker. Hoewel de muziek van het trio een kwalitatief hoog gehalte had, zou het geschikter zijn het te beluisteren in een intieme clubzetting dan de vierduizend stoelen tellende festivaltent.

Voor het trio van pianist Bill Charlap geldt dat overigens niet. Het trio speelde een enthousiasmerende en bruisende pianotrio-set, die ogenblikkelijk reminiscenties opriep aan de vroegere Oscar Peterson-concerten. Charlap had zeker de technische vaardigheden van zijn illustere voorganger en mede dankzij zijn ritmische kompanen, bassist Peter Washington en drummer Kenny Washington, werd een hoofdzakelijk op standards gebaseerd concert geleverd. Vooral voor liefhebbers van technisch mainstream pianospel een belevenis van grote allure.

Het optreden van crooner Tony Bennett en Lady Gaga moest de apotheose zijn van de laatste dag van het jazzgedeelte van het festival. Ongetwijfeld zal dat dan ook voor een groot deel van het publiek zo geweest zijn. In de loop van de middag stroomden complete pelotons nieuw, vooral jong publiek de grote festivaltent binnen om in het bijzonder Lady Gaga te zien, te bewonderen en toe te juichen. Het optreden van good old Tony Bennett - wiens stem behoorlijk aan slijtage onderhevig was - en good lookin' Lady Gaga, die beiden nogal routineus het gouden 'swing and sweet' standard-repertoire vertolkten, werd met enorm enthousiasme ontvangen. Naast een geroutineerd zanger bleek de 89-jarige Bennett ook een charmante entertainer te zijn en wist hij het publiek vanaf het begin voor zich te winnen en mee te laten klappen en swingen. Wellicht dat dit optreden bij een deel van het jonge publiek de interesse in jazzmuziek heeft aangewakkerd. Dat zou niet verkeerd zijn.

Naast het hoofdpodium was er in een hoek van het terrein de Garden Stage opgezet. Op dat podium vonden concerten plaats van gerenommeerde ensembles, waaronder het Yuri Honing Acoustic Quartet, Reijseger/Fraanje/Sylla en het Michel Bisceglia Trio. Het kwartet van Honing en het trio van Harmen Fraanje vielen beide op met geweldige concerten, zeker Main Stage-waardig!

Het was goed toeven op het terrein in Gent met veel 'koek-en-zopie', terrassen en een tent waar je heel veel cd’s kon kopen. Kortom veel te zien, te beleven en te horen op een van de betere Europese jazzfestivals.

Cees van de Ven maakte een fotografisch verslag van de derde dag van Gent Jazz 2015, zondag 12 juli. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 24.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.