Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Gent Jazz 2015 vrijdag 10 juli


'Ontdekking, verwondering en... feest', aldus met hoofdletters aangekondigd in het eerste Gent Jazz-festivalkrantje. Echter, een feest werd het niet die eerste dag. Dat lag nog niet eens aan de muziek, maar aan de buiten alle proporties knoerthard versterkte geluidsboxen tijdens het optreden van Bill Laswell presents The Master Musicians of Jajouka featuring Bahir Attar with Material. Vooral de lage tonen van de bas, slagwerk en percussie deed het complete complex van de Bijloke Site – en dat is werkelijk niet gering – trillen op zijn grondvesten. Onbegrijpelijk dat de festivaldirectie niet heeft ingegrepen om de geluidsjongens tot de orde te roepen. Een marteling voor de oren is nog te zacht uitgedrukt voor het gehele Bill Laswell-optreden. Het enige positieve waren de fiere en funky tenorsaxsolo's van Peter Apfelbaum. Ook de geluidsversterking bij de andere optredens was niet optimaal, maar nog wel te doen.

De Belgische formatie Keenroh XL opende het festival. Terwijl de tent in de loop van de middag nog redelijk volliep, moest Keenroh het doen met een paar honderd bezoekers. Dat verdienden ze niet. De formatie bestond uit louter zeer getalenteerde Belgische improvisatoren. Zowel de vrije improvisatie als strak en moderne uitgeschreven arrangementen vormden het bestanddeel van het concept. Solo's van trompettist Bart Maris, saxofonist Thomas Jillings, fluittist Jan Doelman – zonder de anderen te kort te doen – en het perfecte en accurate drummen van Teun Verbruggen vielen op. Nog een opvallend aspect was de warme klankkleur van het ensemble, waartoe instrumenten als basklarinet, baritonsax en euphonium zeer hebben bijgedragen.

Evenals Keenroh XL had Infrasound van de Canadese pianiste Kris Davis een verwant concept: hedendaags gecomponeerde en gearrangeerde jazz met ruimte voor vrije improvisaties. Bijzonder was daarbij ook de bezetting van haar ensemble: vier basklarinetten, gitaar, orgel en de fenomenale drummer Tom Rainey. Ook hier vormde de klankkleur het meest 'in het oor springende' aspect. Zelf ben ik meer van de saxen, maar deze vier basklarinettisten hebben me zeer overtuigd. Komt natuurlijk bij dat de vier mannen (inderdaad... mannen!) niet alleen subliem samenspeelden, maar ook nog eens zeer voortreffelijk soleerden. Al met al contrasteerde het erg verrassend en fraai met het geïnspireerde en helder klinkende funky gitaarspel van Nate Radley en de percussieve pianoklanken van Kris Davis.

Voorafgaand aan het door het geluid verziekte optreden van Bill Laswell betraden vier veteranen van de Amerikaanse avant-garde jazz uit de jaren zestig en zeventig het podium. Toentertijd en nu nog giganten van de free jazz. Vooral drummer Jack DeJohnette, leider van deze formatie Made In Chicago, saxofonist Roscoe Mitchell en pianist Muhal Richard Abrams hebben hun sporen in de free-jazz scene ruimschoots verdiend. Bassist Larry Gray is minder bekend, maar bewees op het Gentse podium terecht bij zijn illustere medemusici te behoren. De groep speelde een zo'n goed als geheel aaneengesloten set, waarvan een groot deel bestond uit meanderende, zoekende en langzaam gespeelde totaalimprovisatie, waarna deze contemplatieve lange intro resulteerde in een explosie van een heftige free-jazz exercitie met een op sopraansax onstuimig solerende Mitchell, met vuur en vlam ondersteund door de razend te keer gaande ritmesectie. En dan te bedenken dat deze freejazzers toch allen de zeventig reeds zijn gepasseerd. Niet voor niets stond er frontaal op het podium een stoel, zodat Mitchell na de felle en langdurige uitbarsting op adem kon komen en zijn rietje kon bijslijpen. In ieder geval zijn deze oldtimers nog lang niet uitgerangeerd en blijkt de free jazz nog volop te leven.

Cees van de Ven maakte een fotografisch verslag van de eerste dag van Gent Jazz 2015, vrijdag 10 juli. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 15.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.