Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Gent Jazz 2015


Het jaarlijkse Gent Jazz Festival vindt plaats van 10 tot en met 18 juli (met een korte pauze op 13 en 14 juli) op de rustieke Bijlokesite, net binnen de stadsring van Gent. Het eerste weekend staat daarbij in het teken van de 'real jazz', terwijl het programma van het weekend daarop wordt ingekleurd door pop- en cross-over acts.

Ook dit jaar wordt er gebruik gemaakt van twee podia, de Main Stage en de Garden Stage. Voor dat laatste podium zijn twee belangrijke Nederlandse formaties uitgenodigd: het trio Reijseger/Fraanje/Sylla en het akoestische kwartet van saxofonist Yuri Honing. Op het hoofdpodium zijn grootheden uit vooral de USA geprogrammeerd. Op de eerste dag presenteert producer-bassist Bill Laswell 'The Master Musicians of Jajoula feat. Bachia Attar with Material'. Voor Laswell zijn genre- en geografische grenzen niet meer dan artificiële bekommernissen. In ieder geval zal de trancemuziek van de Marokkanen (de eerdergenoemde Master Musicians dus) aan dit optreden een ongehoorde draai geven. Drummer Jack DeJohnette's 'Made in Chicago' komt met twee legendarische avant-gardisten van het eerste Chicago-uur, te weten saxofonist Roscoe Mitchell en pianist Muhal Richard Abrams. De overige twee groepen van de eerste dag zijn Infrasound van de Canadese pianiste Kris Davis en de Belgische formatie Keenroh XL, met onder meer trompettist Bart Maris, saxofonist Ruben Verbruggen, fluitist Jan Daelman en drummer Teun Verbruggen.

Op de tweede dag is er een coaching project met studenten van de School of Arts van de Hogeschool Gent onder leiding van de Amerikaanse saxofonist Mark Turner. De rest van het programma die avond wordt gevuld met louter grote namen uit de Amerikaanse jazz. Achtereenvolgens zijn dat het Vyay Iyer Trio, het Abdullah Ibrahim Mukashi Trio en tenslotte het Charles Lloyd Quartet. Van de 77-jarige saxofonist Lloyd zijn de herinneringen aan het formidabele concert in 2013 op Jazz Middelheim nog zeer levendig.

Het eerste weekend wordt op zondag 12 juli afgesloten met een publiekstrekker van allure: Tony Bennett & Lady Gaga. Die afsluiting moet dan de aanloop zijn naar het tweede deel (15 t/m 18 juli) van het festival, dat grotendeels gericht is op heel veel zang (Zaz, Van Morrison, Gregory Porter, Laura Mvula, Melanie Di Biasio, Neneh Cherry), wereldmuziek, blues, hiphop, fusion, soul en funk. Maar voordat dat allemaal losbarst, valt er op dag drie nog van subtiele jazz te genieten met het Stephane Belmondo Trio met 'Love For Chet' en het trio van de Amerikaanse pianist Bill Charlap.

Klik hier voor uitgebreide informatie over Gent Jazz 2015.

Labels: ,

(Jacques Los, 13.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.