Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
MannGold De Cobre – 'MannGold De Cobre' (El Negocito, 2014)


In 2013 besloten gitarist Rodrigo Fuentealba van de Belgische rockgroep MannGold en Peter Vermeersch van het eveneens Belgische blazersoctet De Cobre om de krachten te bundelen tot MannGold de Cobre. Er werd getoerd en er werd een titelloze cd uitgebracht bij El Negocito met zeven tracks (waarvan er overigens maar zes op de cd vermeld staan).

MannGold de Cobre maakt, hoe kan het ook anders gezien de achtergrond van de beide afzonderlijke bands, muziek op het snijvlak van rock en jazz, met elementen uit de krautrock, psychedelica, surfrock en wat dies meer zij. Beeldende muziek ook: een deel kan zo als soundtrack onder een spannende film worden geplakt. En ja, het is soms vet, moddervet, met ronkende gitaren, beukend slagwerk en (bijna) uit de bocht vliegende blazers, maar oh oh, wat swingt dit!

'Wahnsinn' begint duister, dat is te verwachten met zo'n titel, met een onheilspellende beat. Dan komen de blazers erbij, acht man sterk, met melodieuze lange lijnen. Eerst nog rustig, maar dan in vol tempo, als een voortdenderende trein. Tot een baritonsax zich losmaakt uit het geheel en volledig loos gaat. En ach, wat een beat wordt hier geproduceerd door de rest van het collectief. Waanzinnig, inderdaad!

In 'Fuzzhound' gaan de blazers enthousiast aan de slag op een vette en overstuurde gitaarrif en beukend slagwerk van de twee drummers van het gezelschap, Matthias Standaert en Karel De Backer. En, het is welhaast een wonder, halverwege gaat het reeds moordende tempo nog eens verder omhoog tot een razende storm. 'Sonic' biedt wat rust op dit over het algemeen stevige album. Het nummer begint met stemmige gitaarpatronen, die als mistflarden uit je luidsprekers komen, waarna de blazers rustig hun melodie opbouwen, harmonieus en verhalend.

Opvallend aan dit album is de hechte structuur. Dit is écht muziek van een collectief. Er wordt vrijwel niet gesoleerd en individuele musici zijn dan ook vrijwel niet te onderscheiden. Maar dat hoeft ook niet, deze musici hebben een andere missie: met dertien man sterk een hecht en regelmatig overdonderende sound creëren. Geen muziek voor tere zielen met andere woorden. En oh ja, pas op met draaien van deze cd tijdens het autorijden, je gaat geheid meedoen en dat vindt de politie een minder goed idee!

Klik op de afbeelding hierboven om een live-uitvoering te bekijken van 'Stereo', opgenomen in maart 2012 in kunstencentrum NONA, Mechelen.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 31.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.