Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Natuurlijke muziek

Nils Wogram Nostalgia, vrijdag 27 maart 2015, De Toonzaal, Den Bosch

Het nieuwe album 'Nature' van het Nostalgia Trio van Nils Wogram is geïnspireerd op zijn grote liefde naast de muziek: de natuur. In een documentaire over dit album - hieronder te zien in een Jazztube - geeft Wogram zelf aan welke eisen dit stelde aan de muziek. Het moest natuurlijk aanvoelen, niet gekunsteld. De muziek moet als het ware zichzelf spelen en een soort van noodzakelijkheid in zich hebben. Het is zoals het is, net zoals dat in de natuur het geval is.

Het concert in De Toonzaal bestond uit nummers van dit nieuwe album. Het trio kende naast Wolgram op trombone en Arno Krijger op hammondorgel tijdens dit concert een gast. Slagwerker Martijn Vink viel in voor Dejan Terzić, die voor concerten in Zuid-Afrika was. Opmerkelijk, aangezien de stijl van Wogram nu juist is dat hij het liefst werkt met vaste bezettingen. Het Nostalgia Trio nam zijn eerste cd 'Daddy's Bones' dan ook al in 2004 op. Maar het mag gezegd worden: Vink kweet zich bijzonder goed van zijn taak en paste qua stijl prima bij Wogram en Krijger.

En dan de muziek. Reeds in 'Uncultivated Land' blijkt wat Wogram bedoelt in de documentaire. Krijger begint in dit nummer solo op zijn Hammond. Een volle, trillende sound, beurtelings het hoge en lager register benuttend. Het heeft de sacraliteit van het kerkorgel. Subtiel en met goed geplande stiltes. Vink legt een tapijt met zijn brushes en Wogram komt met een loepzuivere, warme en gevoelige solo. Beslist een ode aan de ongerepte natuur. En net als in de natuur schijnt ook in deze muziek niet altijd de zon. In 'Trail', geïnspireerd op de tochten die de Zwitser Wogram in de Alpen maakt, klinken de melancholie en de breekbaarheid door en ook 'Solitude' heeft de blues.

Wogram betoont zich in dit concert andermaal weer een meester op zijn trombone. Met een feilloze techniek (kwart- en boventonen!) en dito instrumentbeheersing weet hij de luisteraar iedere keer weer te raken. Met gevoelige, intense ballads, maar zeker ook met uptempo stukken, waarin hij kordaat en met grote schwung zijn partij neerzet. Krachtig en groovend ondersteund door Krijger en in dit geval Vink.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten van de Ven.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 8.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.