Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Lp
Ifa Y Xango Tentet – 'Twice Left Handed / Shavings' (El Negocito, 2015)

Ifa Y Xango is beslist een van de meest opmerkelijke gezelschappen binnen het Belgische jazzlandschap. Toen de band in 2010 werd opgericht, bestond het uit zeven musici, deels afkomstig uit België en deels uit Brazilië. In 2013 kwam 'Abraham' uit, dat door New York City Jazz Records direct werd uitgeroepen tot 'Best Debut Album'. Inmiddels is Ifa Y Xango uitgegroeid tot een tentet en ligt er een nieuwe lp 'Twice Left Handed / Shavings', de titels verwijzend naar de beide kanten van de langspeler.

De muziek van dit tentet, met drie slagwerkers, drie blazers, twee gitaristen, keyboards, bas en elektronica is zowel zeer ingetogen en fijnzinnig als zeer uitbundig en explosief. Zoals in 'Kamchatka', het eerste nummer van de plaatkant 'Twice Left Handed', waar het percussiegeweld van João Lobo, Ruben Pensaert en Sep François wordt afgewisseld met een muur van geluid, afkomstig van de elektronica en de gitaren. Kant 1 van de plaat bestaat verder vooral uit onwezenlijke, sfeervolle, ijle en bij tijd en wijle overrompelende muziek, waarin elektronica een belangrijk rol speelt. De muziek toont verwantschap met jazz, maar heeft zeker ook elementen van hedendaags klassiek, musique concrète en elektronische muziek in zich. Tevens wordt er gebruik gemaakt van veldopnames.

Kant twee van de lp, 'Shavings', bestaat uit één track en is veel meer een jazzcompositie. Het nummer start met een springerig onrustige solo op baritonsax door Filipe Nader, in eerste instantie vooral ondersteund door Laurens Smet op bas en de beide gitaristen Ruben Machtelinckx en Bert Cools. De stevige beat in dit nummer wordt afgewisseld met meer ingetogen momenten waarin de structuur wordt losgelaten, de verrassing vrij spel krijgt en de grenzen van de harmonie nogal eens worden overschreden. Het levert een eclectisch en overrompelend geheel op. Halverwege komt de beat weer terug in combinatie met een bijna transcedent geluid, dankzij de elektronica van Seppe Gebruers en de blazers, met naast Nader Viktor Perdieus en Niels van Heertum.

Dit album is ook verkrijgbaar op cd.

Meer horen?
Klik hier om deze plaat te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 3.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.