Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazztube
Baloni - 'Belleke' (Clean Feed, 2014)

Opname: 31 mei 2012

Het begint er stilaan op te lijken dat Joachim Badenhorst zijn eigen stekje afgebakend heeft binnen de hedendaagse geïmproviseerde muziek. Of het nu is aan de zijde van buitenlandse kleppers als Han Bennink en Tony Malaby of bij zijn eigen projecten: de muze die hem de voorbije jaren gidste heeft haar werk goed gedaan. Het eerder dit jaar verschenen soloalbum 'Forest/Mori' mag gerust een mijlpaal van de Belgische improvisatie genoemd worden en de passage van zijn zevenkoppige Carate Urio Orchestra tijdens de voorbije editie van Jazz Middelheim was al net even beklijvend.

Het was dus uitkijken naar wat de tweede samenwerking met twee leden van dat orkest – altviolist Frantz Loriot en bassist Pascal Niggenkemper – zou opleveren. Voor wie dat concert al een brug te ver was, wordt het echter uitkijken geblazen, want 'Belleke' verkeert in een hoogst opmerkelijk universum, waarin andere regels gelden. Het openende titelnummer klinkt nog vrij conventioneel, als kamermuziek die een beetje plagerig maar goedbedoelend de kantjes eraf loopt, maar het is misleidend, want de rest van het album laat doorgaans een erg grillig verhaal horen.

Ondanks zorgvuldig gecomponeerde passages laten de tien stukken zich ook leiden door een poëtische en associatieve improvisatie, die het behaaglijke mysterie soms laat voor wat het is en heil zoekt in unheimliche oorden. Het resultaat: verwarrende, wringende en soms haast angstaanjagend intense momenten, waarbij harmonie en filmische meeslependheid onderworpen worden aan ontsporingen vol ontredderd gejammer, obsessief geschraap en gekmakend gekwetter. Muziek met een verrassende verbetenheid soms, maar die nooit gratuit of richtingloos meandert.

En toch: het is ook muziek die getuigt van een opmerkelijke verbondenheid en in beide uitersten van het spectrum terug te vinden is, maar het allermooist wordt uitgewerkt in het toepasselijk getitelde 'Snowflakes', een zacht schuifelend klankgedicht dat met de delicate soberheid van een Japanse houtgravure in elkaar gepast wordt.

Deze recensie verscheen ook op
Cobra.be

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Baloni live aan het werk te zien tijdens het Météo-festival op 31 augustus 2013 in Mulhouse, Frankrijk.

Labels: ,

(Guy Peters, 17.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.