Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazztube
Michel Bisceglia – 'Singularity' (Prova, 2014)

Opname: augustus 2013

'Invisible Light', de laatste cd van het Michel Bisceglia Trio, dateert alweer van 2009. Na acht filmsoundtracks in drie jaar vond Bisceglia het dan ook hoog tijd om weer eens met dit trio, dat al bijna 20 jaar bestaat in de originele bezetting, de studio in te duiken. Het resultaat van deze exercitie is het eerder dit jaar verschenen 'Singularity'.

De titel van dit album verwijst naar de relatie tussen mens en kunstmatige intelligentie. En dan vooral ook naar de steeds verder voortschrijdende technologische evolutie die voor ons, als mens, uiteindelijk onbegrijpelijk zal worden. Voor Bisceglia ligt hier een enorme fascinatie, maar tegelijkertijd ziet hij dit ook als een metafoor voor de relatie tussen mens en muziek. Ook hier is er sprake van wederzijdse beïnvloeding tot een niveau dat vaak de grenzen van het begrijpen overstijgt.

Dit thema komt nog het meest tot uiting in de sfeer die de muziek op dit album oproept. Aan de ene kant optimistisch, kleurrijk en vol expressie, aan de andere kant vol weemoed en melancholie. Dezelfde emoties dus die de technologische evolutie bij ons oproepen.

Het valt terug te horen in 'Jasmine', een hoogtepunt van dit album. Slagwerker Marc Léhan zet in met een strakke beat, waarna Bisceglia met een liefelijke, maar ook licht melancholische melodie komt - het nummer heet niet voor niets 'jasmijn'. Werner Lauscher op bas valt bij, zorgend voor een lome groove die het nummer de blues geeft. Gaandeweg gaat het nummer meer swingen en komt ook het optimisme bovendrijven. Maar de melancholie blijft kleven.

Het Michel Bisceglia Trio is geen vernieuwend trio. Ook dit album past goed in de lange traditie van het klassieke pianotrio. De stijl van Bisceglia is zeer beeldend, melodieus en kleurrijk. Vol kleine pareltjes, fijnzinnig en poëtisch. Léhan en Lauscher zijn perfecte begeleiders, soms heel minimaal met alleen de hoognodige accenten, soms ook prominenter aanwezig, maar nooit met lange solo's. Het blijft draaien om Bisceglia. Het is wat dat betreft wel écht een pianotrio.

Naast vooral eigen werk van Bisceglia vallen twee standards op: 'Meaning Of The Blues' (Worth/Troup) en 'Don’t Explain' van Billy Holiday. Het worden eigenzinnige uitvoeringen. Waarbij in 'Meaning Of The Blues' vooral de bassolo van Lauscher opvalt en in 'Don’t Explain' het duet tussen Lauscher en Léhan.

Het beviel de heren in de studio zo goed dat ze maar meteen ook een aantal oudere composities opnieuw hebben opgenomen. En om het genot voor de luisteraar volledig te maken heeft men deze cd 'My Ideal' als extraatje aan het album toegevoegd. Veel trio dus voor weinig geld!

Bekijk de Jazztube!
Op zaterdag 14 april 2014 speelde het Michel Bisceglia Trio in De Roma, Borgerhout. Van dat concert zie je in deze Jazztube het titelnummer van de cd, 'Singularity'. Klik op de afbeelding linksboven om de video te bekijken.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 7.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.