Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazztube
Charles Lloyd – 'Manhattan Stories' (Resonance, 2014)

Opname: 1965

Eind jaren vijftig gooide Ornette Coleman het akkoordenschema overboord. Hij ontketende een muzikale revolutie. De free jazz werd in de steigers gezet. Directe volgers waren onder anderen Eric Dolphy, John Coltrane, Sun Ra, Cecil Taylor, Albert Ayler en Pharoah Sanders.

Midden jaren zestig komt John Coltrane's 'A Love Supreme' uit op het Impulse!-label en speelt saxofonist/fluitist Charles Lloyd in de New Yorkse Judson Hall en Slug's Saloon. Op de dubbel-cd 'Manhattan Stories' is hoorbaar dat Lloyd zich dan in een fase bevindt waarin hij zich niet alleen losmaakt van de post-bop invloeden, maar ook van Coltrane's rapsodische speelwijze en neigt naar de free jazz.

Die muzikale worsteling en het streven naar een eigen sound en stijl maakt het uitkomen van deze cd erg interessant. Omringd door gitarist Gabor Szabo, bassist Ron Carter en drummer Pete La Roca wordt op het snijvlak van de bop en free inspirerende live jazz vertolkt. Helaas is de speelduur op beide cd's aan de magere kant (circa 43 minuten per schijf), terwijl de opnamekwaliteit van de tweede cd beter had gekund.

Neemt niet weg dat de solo's inventief, technisch bekwaam en passend in het dan geldende moderne improvisatiemetier worden uitgevoerd, vooral die van Lloyd. Ze gaan gepaard met een uniek sonoor, warm saxgeluid. Met dank overigens aan het stuwende drummen - en toch nog wel netjes 'in vieren' - van La Roca.

Deze dubbel-cd, die nog deels hinkt op de boptraditie, ontsluit bescheiden de harmonische ketens en opent het uitzicht naar de free-jazzmuziek. Luister vooral naar het fascinerende duo Lloyd-La Roca in het openingsnummer 'Sweet Georgia Bright'.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding hierboven om een mini-documentaire te bekijken over 'Manhattan Stories'.

Labels: ,

(Jacques Los, 9.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.