Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazztube
Tim Langedijk Trio - 'Açenja' (The Sand, 2014)

Opname: 5 & 9 augustus 2013

'Açenja' is het vijfde album van het Tim Langedijk Trio en het derde in deze bezetting met bassist Udo Pannekeet en drummer Hans van Oosterhout. Het woord zelf heeft geen betekenis, maar het kwam gitarist Tim Langedijk voor de geest na het componeren van een ballad, en het raakte hem. Hij besloot zowel de ballad als zijn album deze titel te geven.

Het woord açenja straalt kracht uit, maar ook gevoeligheid en elegantie. Termen die zonder meer van toepassing zijn op de tien tracks waarvan er negen van de hand zijn van de gitarist zelf, en een bijzonder fijne bewerking van J.J. Cale's 'After Midnight'.

Langedijk is een gitarist die het avontuur niet schuwt. En met zijn warme, heldere geluid is het een genot om naar hem te luisteren. Zijn composities zijn origineel en zonder fratsen zou ik haast zeggen, waardoor de hele cd een zekere puurheid uitademt. Diverse muziekstijlen zoals blues, jazz, en zelfs country klinken door in zijn stukken. Af en toe met een dikke knipoog naar een heersende hokjesgeest, waardoor een spontane glimlach niet te onderdrukken valt. Inhoudelijk is hij scherp en doelmatig en krijg je als luisteraar genoeg muzikaal voer om het verhaal te ontdekken.

Mooi voorbeeld daarvan is het openingsnummer 'The Woods'. Het begint gevoelig en kwetsbaar, haast nerveus, met om elkaar heen rollende klanken. Maar de druk bouwt op, waardoor je jezelf rennend tussen de bomen waant, volledig verdwaald en op zoek naar een uitgang. Om uiteindelijk (in de climax) terecht te komen op een open plek, verlicht door heldere zonnestralen.

Langedijk laat zich in zijn trio volgen door twee krachtige muzikale persoonlijkheden. De inhoudelijke puurheid krijgt er een extra dimensie door. Pannekeet is een lyrische bassist, die met melodieuze baslijnen en knappe rond-de-noot improvisaties extra diepgang brengt. Hij en Van Oosterhout vormen samen een vette drive; Van Oosterhout is de dynamische ritmekunstenaar die het plaatje compleet maakt. Sterke staaltjes hiervan zijn 'Blue Birdy' (een titel die verwijst naar Charlie Parker en een vogelsoort op Hawaii) en 'More'.

Het derde nummer op de cd, 'Religion', is een bewerking van een lied dat Langedijks vader met zijn broer schreef in de jaren zeventig. De intro is een unieke opname uit die tijd. De simpele melodie wordt door Langedijk gevoelig en integer neergezet. Het past prima in de gevarieerde tracklist. 'Açenja' is een album waarmee Langedijk weer een prachtig stukje van zichzelf prijsgeeft.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om te kijken naar een live-uitvoering van 'The Woods' door het Tim Langedijk Trio.

Labels: ,

(Donata van de Ven, 10.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.