Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazztube
Flying Lotus – 'You’re Dead!' (Warp, 2014)

Opname: 2013-14

Flying Lotus, het alter ego van rapper, producer en jack-of-all-trades Steven Ellison, erkent geen hokjes of scheidslijnen. Zijn album 'You’re Dead!' is een nerveuze, maar overwegend vrolijke hutspot van elektronica, free jazz en rock. Dat wringt dus een beetje met de titel en met de illustraties van Shintaro Kago, die nauwkeurig ontploffende en gevilde hoofden, geplette en gekliefde lichamen en ander ongerief in beeld heeft gebracht.

Afgezien van de minutieuze productie heeft de muziek ook wel wat van de no wave jazz van jaren tachtig-groepen als Defunkt en Dizzazz. Dit is echte designer's music; ik moet nog zien hoe FlyLo dit op de bühne brengt. Alles klinkt ook superclean – geen vuiltje dat in de machinerie terecht is gekomen.

Het gebodene moet het hebben van contrasten en confrontaties, maar er zitten ook rustige, zelfs lieflijke momenten in. De negentien nummers, van gemiddeld nog geen twee minuten, gaan naadloos in elkaar over. In de 'Siren Song' heeft de maker een uitloopgroef gesampled, wat resulteert in een soort Back to the Future-gevoel – maar dan omgekeerd. En is dat een theremin in 'Obligatory Cadence'?

Er kan uiteraard op gedanst worden, op 'You’re Dead!', maar beter nog werkt dit spul in de vroege ochtend, als iedereen lijp in zijn stoel of op de grond ligt.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven voor een leuke album teaser, waarin de illustraties van Kago verwerkt zijn en je flarden hoort van het album, waarop overigens een heel arsenaal aan gasten meedoet, waaronder Herbie Hancock, Thundercat, Kendrick Lamar en Snoop Dogg.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 13.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.