Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Kenny Wheeler


Op 18 september overleed de in 1930 in Toronto geboren trompettist Kenny Wheeler. Hij was een veelgevraagd eigentijdse jazzmuzikant, die niet schroomde eveneens deel uit te maken van de free-jazzscene.

In 1952 vestigde hij zich in Engeland. In de Londense regionen speelde hij onder meer met de saxofonisten Tony Scott en Tubby Hayes. Na zich geruime tijd opgehouden te hebben in de moderne hardbopsector, richtte hij zich midden jaren zestig tot de meer vrije improvisatie-jazz door verbintenissen aan te gaan met John Stevens' Spontaneous Music Ensemble en het Globe Unity Orchestra onder leiding van pianist Alexander von Schlippenbach.

Halverwege de jaren zeventig maakte hij onder eigen naam opnamen – 'Gnu High' en 'Deer Wan' – voor het prestigieuze ECM-label. In die periode speelde hij in het Anthony Braxton Quartet en de formatie Azimuth. In het begin van de jaren tachtig was hij gedurende vier jaar deelnemer van het Dave Holland Quintet. Ook verschenen er van hem nog enkele albums op ECM en nadien tot en met 2013 nog een dikke handvol op CAM Jazz. Als sideman verscheen hij op talloze platensessies; zo speelde hij bij Anthony Braxton, Steve Coleman, George Adams, Dave Holland, Bill Frisell en Joni Mitchell.

Ondanks dat hij zich vooral manifesteerde in de avant-garde jazzrichting, behield hij een groot gevoel voor harmonische muzikaliteit en produceerde hij afgewogen lyrische jazzsolo's. Daarnaast was hij een zeer getalenteerd componist. Over zijn composities zei hij zelf: "Everything I do has a touch of melancholy and a touch of chaos to it. I write sad songs and then I get the musicians to destroy them." Ook in zijn manier van spelen is dat terug te vinden.

Kenny Wheeler is 84 jaar geworden.

Labels:

(Jacques Los, 23.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.