Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Idris Muhammad


Op 29 juli overleed drummer Idris Muhammad. Reeds op zestienjarige leeftijd werd hij profmuzikant. Dat was midden jaren vijftig. Hij heette toen nog Leo Morris. Hij begon te spelen in soul- en r&b-bandjes. Een van zijn eerste plaatopnamen werd al meteen een wereldhit: 'Blueberry Hill' met Fats Domino. Daarnaast speelde hij met onder anderen Sam Cooke, Jerry Butler en The Impressions met Curtis Mayfield.

Halverwege de jaren zestig bekeerde hij zich - zoals veel andere jazzmuzikanten - tot de islam en veranderde hij zijn naam in Idris Muhammad. Vanaf 1965 speelde hij in de band van altsaxofonist Lou Donaldson. In de jaren zeventig werd hij huisdrummer van Prestige Records. In die jaren maakte hij opnamen als sideman van Gene Ammons, Rusty Bryant, Sonny Stitt en Houston Person. Ook op het label Blue Note was hij veelvuldig in die jaren present. Naast zijn jazzactiviteiten speelde hij in de begeleidingsband van Roberta Flack.

In het volgende decennium (de jaren tachtig) speelde hij langdurig met Pharoah Sanders, George Coleman en in de Paris Reunion Band. Ook verscheen hij regelmatig in de platenstudio's van onder andere Kudu, Fantasy, Theresa en Muse.

Zijn muzikale range kende nauwelijks grenzen; hij speelde soul, r&b, post-bop, hardbop, free jazz, dance en funk. Door al die jaren heen speelde hij op talloze platen als leider en als – vooral – sideman. Veel opnamen maakte hij met Gene Ammons, Lou Donaldson, Grant Green, Pharoah Sanders, Leo Spencer, Randy Weston en Ahmad Jamal.

Dan Williams, een goede vriend van Muhammad: "He was eclectic in terms of his playing. He mixed the New Orleans sound, that sound of the street music, with jazz music and rock 'n' roll, and had all that intertwined. He tuned his drum to get the sound from the New Orleans street bands, the marching bands. That's why he was so sought after."

Muhammad onderging sinds 2011 nierdialyse. Hij stierf op 74-jarige leeftijd.

Labels:

(Jacques Los, 6.8.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.