Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Horace Silver


Op 18 juni overleed op 85-jarige leeftijd pianist Horace Silver. Hij gold als een invloedrijk en populair pianist en bandleider. In de vijftiger jaren behoorde hij tot de prominente hardboppers. Met invloeden uit de blues, gospel en een funky speelwijze werd afscheid genomen van de bebop en deed de hardbop zijn intrede. Andere prominente musici in dat genre waren onder anderen Cannonball Adderley, Clifford Brown, Dexter Gordon, Lee Morgan en Hank Mobley.

Horace Silver begon als saxofonist, maar schakelde al snel over op de piano. Hij werd sterk beïnvloed door bebopper Bud Powell. Tenorsaxofonist Stan Getz zag wel wat in de jonge pianist en nam hem mee op tournee. Kort daarna verhuisde Silver naar New York, waar hij een contract kreeg voor Blue Note. Zo'n 25 jaar maakte hij opnamen voor dat wereldberoemde jazzlabel.

In de jaren vijftig speelde hij met Art Blakey's Jazz Messengers. De band werd zeer populair en beroemd en maakte de befaamde opnamen 'A Night At Birdland' en 'At The Cafe Bohemia'. Na vier jaar verliet hij de Messengers en formeerde hij zijn eigen kwintet. Van toen af aan was zijn naam en faam gevestigd. In zijn formaties speelden dan ook niet de minste musici, onder meer Blue Mitchell, Junior Cook, Donald Byrd, Woody Shaw, Joe Henderson, Benny Golson en Hank Mobley maakten er deel van uit. Niet alleen als pianist en bandleider was hij succesvol, maar eveneens als componist. Hij schreef onder meer de jazzhits 'The Preacher' , 'Sister Sadie' , 'Song For My Father' en 'Doodlin’'. Veel songs behoren nog steeds tot het standaardrepertoire van de jazz.

Tot eind jaren negentig was hij nog actief. Hij heeft dan ook een indrukwekkend platenoeuvre achter gelaten. Bijna alle albums die hij in de jaren vijftig en zestig uitbracht – uiteraard op het Blue Note-label - werden door de critici unaniem uitermate positief beoordeeld. Om maar enkele toppers te noemen: 'Horace Silver And The Jazz Messengers' (1955), 'Finger Poppin’' en 'Blowing The Blues Away' (1959), 'Song For My Father' (1964), 'The Cape Verdean Blues' (1965), 'Jody Grind' (1966) en de in 2007 uitgebracht cd 'Live At Newport ’58'.

Horace Silver heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het hardbop-idioom, mede dankzij zijn hippe en catchy composities en zijn pittig, bondig, fantasierijk en stevig funky pianospel.

Meer zien en horen?
Klik hier om een Jazztube te bekijken van het Horace Silver Quintet: 'Señor Blues', een opname uit 1959.

Labels:

(Jacques Los, 23.6.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.