Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Ben Sluijs & Erik Vermeulen - 'Decades' (W.E.R.F., 2014)


Twee zielen, een gedachte. Je hoort dat altsaxofonist Ben Sluijs en pianist Erik Vermeulen al lang samenwerken; centraal staat nochtans het zoekende aspect van hun aanpak. Pianist Thelonious Monk lijkt een vertrekpunt voor Vermeulen, maar dan een Monk die mild is en beurtelings springerig en introspectief. Ook Vermeulen gruwt van overbodige noten: hij snuffelt, keurt en kiest en laat daarbij elke noot in haar waarde.

Dat tastende kenmerkt het werk van Sluijs eveneens. Hij klinkt bescheiden, verlegen haast. Van 'April In Paris' wordt het thema bijna aan het oog onttrokken door de royale versieringen van de altist. Wanneer zijn kompaan zich bij hem voegt stapt ook Monk binnen. 'Little Paris' is een ontdekkingsreis of een droom – of een gedroomde trip, dus. In 'Pretty Dark' zitten de muzikanten in zo'n kermisattractie waarbij je in een bakje rondtolt en met een koord je koers zwiepend kunt versnellen en vertragen.

Het solostuk 'The Man I Love' begint met het geabstraheerde thema, dat vervolgens langzaam ontluikt en weer in elkaar krult. Dit is geen plaatje voor de vingerknippers onder ons.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven voor een live-uitvoering van 'Little Paris', een nummer dat is terug te vinden op deze cd. De opname is afkomstig van een concert bij JazzCase in Dommelhof Neerpelt op 13 februari 2014.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 6.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.