Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


 

Vooruitblik / Jazztube
Basklarinet Festijn eert Harry Sparnaay


De basklarinet is een karaktervol instrument, dat met zijn opmerkelijke sonore en diepe geluid blijft verrassen. Als je aan de basklarinet in de jazz denkt, dwalen je gedachten natuurlijk onwillekeurig meteen af naar Eric Dolphy, die met zijn muziek een enorme bijdrage heeft geleverd aan de expressiemogelijkheden van dit lastige instrument. Maar er zijn ook heden ten dage nog verschillende grootmeesters actief werkzaam op de basklarinet, zoals Louis Sclavis en Claudio Puntin. Laatstgenoemde is een van de muzikanten die acte de présence geven op het eerste Basklarinet Festijn.

Tijdens het Basklarinet Festijn viert basklarinettist en docent Harry Sparnaay zijn zeventigste verjaardag met de feestelijke afsluiting van zijn bijzondere muzikale carrière. Sparnaay behoort tot 's werelds grootste basklarinettisten. Hij gaf concerten tijdens alle belangrijke festivals in de wereld en heeft als solist met vooraanstaande orkesten en ensembles gewerkt. 
Hij ontving diverse prijzen. Sparnaay heeft de hedendaagse muziek in Nederland én internationaal een enorme impuls gegeven. Meer dan 650 muziekstukken zijn speciaal voor Sparnaay geschreven door componisten als Luciano Berio, Morton Feldman, Iannis Xenakis en Isang Yun.

Naast Sparnaay en Puntin werken de volgende basklarinettisten mee: Ernesto Molinari, Steffen Schorn, Jelte Althuis, Fie Schouten, Tobias Klein, Laura Carmichael, Ainhoa Miranda en Oğuz Büyükberber. Zij zijn te horen op een drietal avondconcerten, die worden gehouden in het Grand Theatre (10 april), Bimhuis (11 april) en de Toonzaal (13 april). Gezamenlijk staan zij op het podium met twee nonetten uit de jaren tachtig en een nieuw tientet van Klein. Er zal een nieuw trio van Roderik de Man te horen zijn, speciaal geschreven voor Harry Sparnaay. In het programma is er tevens veel ruimte voor improvisaties.

Meer informatie vind je hier.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding rechtsboven om Eric Dolphy live aan het werk te zien met een solo-uitvoering van 'God Bless The Child', een opname voor de Duitse televisie in 1963.

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 9.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:






Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.