Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lp
Lori Goldston - 'Creekside: Solo Cello' (Mississippi/Change, 2014)


Wat komt er na Nirvana? Deze vraag heeft celliste Lori Goldston op een interessante wijze beantwoord. Goldston lijdt misschien aan de wet van de remmende voorsprong. Als celliste voor allerlei bands aan de noordwestkust van Amerika staat ze waarschijnlijk in de kast van elke muziekliefhebber, al was het maar vanwege haar werk met Kurt Cobain en de zijnen. Toch is ze zelf nauwelijks bekend. Dat is jammer, want haar album 'Creekside: Solo Cello', is precies wat je zou hopen voor een innovatieve cello-lp: een mengsel van improv, modern klassiek en een vleugje Americana.

Haar techniek is voorbeeldig, maar niet overheersend. Het is duidelijk dat Goldston jarenlang heeft geprobeerd dingen af te leren die in het conservatorium belangrijk zijn, maar niet werken voor het individu. Haar cello kreunt, zucht en steunt onder een laag traag voortbewegende dubbelgrepen en glipt opeens de hoogte in. Over de muziek hangt een pastorale sfeer, die terugkomt in de titel van het album en in de hoesafbeelding.

De namen van de stukken hebben iets beeldends. 'Cruel Sister', 'Bagpipe', 'Art Film': het zijn bedrieglijk eenvoudige typeringen van diep persoonlijke onderzoekingen. Samen vormen ze een schijnbaar primitief geheel, als de zweverige soundtrack van een nooit gemaakte Werner Herzog-film.

Deze week is het twintig jaar geleden dat Kurt Cobain een einde aan zijn leven maakte. En hoewel dat lang geleden lijkt, is het relatief dichtbij, al was het maar op het emotionele vlak. Goldston is mijlenver verwijderd van die eerste successen, maar is tegelijkertijd trouw gebleven aan de principes waar de gevallen rockgod geen ruimte meer voor zag: innovatie, emotie en ruimte geven aan de klankwereld van het noordwesten van de VS.

Meer horen?
Klik
hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 6.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.