Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lp
Steve Lacy & Joe McPhee – 'The Rest' (Roaratorio, 2013)

Opname: 9 juni 1977

HatHut, een label dat van oorsprong is opgericht om de verrichtingen van Joe McPhee te documenteren, groeide in de late jaren zeventig snel uit tot een platenstal van internationale allure. De catalogus leest als een wie-is-wie van de betere jazz en improv, met naast McPhee een speciaal plekje voor sopraansaxofonist Steve Lacy. Veel van diens beste werk, waaronder onvolprezen solo-opnamen zoals 'Clinkers', zijn bij HatHut ondergebracht.

Een half uur voordat Lacy het concert opnam dat later 'Clinkers' zou worden, speelde McPhee zijn eigen solo-programma. Met een arsenaal van tenor-, sopraansax en zaktrompet probeerde hij uit alle macht om zich staande te houden, wetende dat Lacy na hem het podium zou betreden. Tot McPhee's grote ontsteltenis suggereerde Lacy in de coulissen dat beide muzikanten het laatste stuk samen zouden spelen. Dit gebeurde naar aller tevredenheid en nu McPhee het eindelijk heeft aangedurfd de opnamen terug te luisteren, blijkt het resltaat, 'The Rest', een opname van historisch belang. Goed, met 19 minuten is deze enkelzijdige lp niet essentieel, maar wie zich afvraagt wat Lacy en McPhee onderscheidt als meestermuzikanten, heeft aan deze opname genoeg.

Opvallend is het verschil in lijn. De ronde, zingende solo's van Lacy contrasteren sterk met de rafelige en assymetrische frasen van McPhee. Waar de een aan een half woord genoeg heeft, lijkt de ander alle mogelijkheden tegelijkertijd te willen uitproberen. Als McPhee de aangever is, dan is Lacy de afmaker. Bovendien is er voor een spontaan optreden sprake van een opvallende coherentie in de muziek: Lacy en McPhee kenden elkaars stijl, respecteerden elkaar duidelijk en zijn er alles aan gelegen elkaar bij te staan. Machtsvertoon is vrijwel geheel absent. In plaats daarvan zijn er veel momenten waarop beide muzikanten elkaar spontaan ontmoeten. Dit is de hoogste vorm van improvisatie.

Meer horen?
Klik
hier voor een geluidsfragment van 'The Rest'.

Labels:

(Sybren Renema, 18.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.